VIDEO/UŽIVO: Čerkez: U narednom periodu se očekuje neminovan novi rast oboljelih od koronavirusa

Ponovio je da moramo biti odgovorni, da izbjegavamo okupljanja i u kućama i stanovima, nepotrebne izlaske, te da se pridržavamo predloženih mjera

U toku je video obraćanje člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Gorana Čerkeza, koji javnosti referira dnevni izvještaj o broju testiranih i pozitivnih na Covid-19.

– U protekla 24 sata imamo 32 nova slučaja i nova 341 testiranja, saopćio je Čerkez.

U narednom razdobolju očekuje se neminovan novi rast oboljelih, a epidemiolozi rade kontinuirano na terenu i pokušavaju usporiti širenje infekcije.

Ponovio je da moramo biti odgovorni, da izbjegavamo okupljanja i u kućama i stanovima, nepotrebne izlaske, te da se pridržavamo predloženih mjera. Ponovio je da što češće peremo ruke, te da izbjegavamo stigmatizaciju oboljelih.

On je prethodnih dana govorio o važnosti mentalnog zdravlja, posebno kod građana koji su duže vrijeme zatvoreni u stanovima.

Također je ukazao i na problem stigmatizacije osoba koje su pozitivne na ovaj virus, poručujući svim građanima da odbace strah i stigmu, jer ona ne vodi ničemu.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rada naglasio je da isplate naknada boračkim kategorijama neće biti umanjene.

Izvršen je obračun za sve boračke naknade i bit će isti kao i u februaru, a ispalta se očekuje oko 10. aprila.

Nakon njega javnosti će se obratiti i član Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba