Vučević nakon što je Crna Gora najavila da će glasati za rezoluciju: Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom…

“Ovo ništa ne donosi dobro”

“Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovjetni narodi, dvije države gdje Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku”, rekao je Vučević gostujući na Televiziji Pink.

“Nije na nama i nemamo pravo da im govorimo kako da rade, oni procenjuju svoje političke interese ali moraju da budu svjesni da ovim potezom i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dvije zemlje”, rekao je Vučević.
“Minimaliziranje” genocida

On je kazao da je Spajiću napisao “hajde da vidimo na djelu vašu prijateljsku politiku prema nama”. Potom je naveo da se u “Srebrenici desio stravičan zločin”, izbjegavajući riječ genocid dok ga je kasnije “minimalizirao”.

“Mi Srbi moramo da razumijemo bol Bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumiju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumiju naš bol zbog protjerivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu”, rekao je Vučević.

On je kazao da Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost.

“Mi hoćemo da čuvamo politiku sjećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama. Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji. Sa takvom odlukom Crne Gore oni će suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi. Nadam se da je Crna Gora svjesna odluke koju donosi”, rekao je Vučević.

On je rekao da svi građani Srbije moraju da razumiju šta se krije iza ovoga, a da je o tome govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Sljedeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima, i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom dijelu svijeta kad se nešto desi deset puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini na jednoj opštini jeste genocid”, rekao je Vučević, prenosi N1.

Izvor vijesti: haber.ba