Zaposlenici Centra za srce u Tuzli bili u kontaktu sa zaraženom sestrom, bit će testirani na koronavirus

Kako je ranije objavljeno, zaražena osoba iz Tuzle je medicinska sestra u Centru za srce u ovom gradu, a kako je potvrdila ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, večeras će biti testirane njene kolege s kojima je bila u bliskom kontaktu.

Obje zaražene osobe ranije su uvrštene u statistiku koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da se osoba sa područja Lukavca prije nekoliko dana sa putovanja vratila u Bosnu i Hercegovinu i od tada se nalazi u samoizolaciji. Ona će tokom noći biti prevezena u izolatorij.

Kada je riječ o drugoj osobi, ona je uposlenica Centra za srce u Tuzli i tamo se trenutno prikupljaju uzorci zaposlenika sa kojima je ona bila u kontaktu, a kako bi se izvršilo testiranje osoba. Također, testiranje na koronavirus će biti izvršeno i kod osoba iz porodičnog okruženja“, precizirala je Čolić.

Analize uzoraka će biti izvršene tokom noći u Zavodu za mirkobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a Čolić je navela da će osobe koje budu pozitivne na koronavirus biti smještene u izolatorij.

Za sve one za koje test bude negativan na koronavirus bit će u kućnoj izolaciji 14 dana“, dodala je Čolić.

Ministrica zdravstva je navela da trenutno nema razloga za paniku među stanovništvom Tuzlanskog kantona, prenosi “Klix“.

Izvor vijesti: haber.ba