Zelenski: Ukrajinska vojska zauzela 2.000 kvadratnih kilometara teritorije

Ukrajinska vojska je u septembru zauzela oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je ocenio da je ruska vojska napravila „pravi izbor“ kada je počela da se povlači pred ukrajinskom kontraofanzivom na severoistoku i jugu zemlje.

 

„Do sada, od početka septembra, oslobođeno je oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije. Ruska vojska nam poslednjih dana pokazuje šta ima najbolje – leđa. Na kraju krajeva, za njih je dobar izbor da beže“, rekao je Zelenski

 

Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta u severoistočnoj Ukrajini nakon napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije snabdevanja.

 

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslati da pojačaju operacije na drugom mestu u susednom Donjecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno železničko čvorište koje je snabdevalo ceo ruski front u severoistočnoj Ukrajini. Tako je odsečeno snabdevanje hiljada ruskih vojnika, prenosi Hina.

 

Zapadni zvaničnici i analitičari saopštili su da su uvereni u to da je Ukrajina probila ruske linije fronta južno od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada.