Usik je upropastio borbu od 200 milijuna funti i gurnuo svijet boksa u talačku krizu

Usik je upropastio borbu od 200 milijuna funti i gurnuo svijet boksa u talačku krizu

PORAZOM Anthonyja Joshue jednoglasnom sudačkom odlukom od Oleksandra Usika zakomplicirala se situacija u vrhu teške kategorije.
Dugoočekivana borba između Joshue i Tysona Furyja za objedinjenje titula sad se ne može održati, čak ni ako Fury pobijedi u trećem dijelu trilogije protiv Deontaya Wildera.

Ništa od borbe teške 200 milijuna funti

Daily Mail tvrdi da su njih dvojica za iduću godinu planirala superborbu u kojoj bi raspodijelili 200 milijuna funti (oko 235 milijuna eura).
Fury će 9. listopada braniti pojaseve prema WBC i The Ring verzijama u trećem okršaju protiv Wildera, nakon što je prva borba 2018. završila bez pobjednika, a u veljači prošle godine Britanac je slavio tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Joshua je do sinoć držao WBA (Super), IBF, WBO i IBO pojaseve, a borba između njega i Furyja bila je najiščekivaniji boksački događaj u novijoj povijesti. Sada do nje ne može doći

I Fury je navijao za Joshuu

Fury je nedvojbeno razočaran ishodom sinoćnje borbe u Londonu. Prije nje je govorio: “Definitivno želim da Joshua pobijedi. Nema toliko smisla niti donosi toliko novca ako prebijem Usika u odnosu na to da prebijem Joshuu u velikoj borbi koju svi žele vidjeti.”
Upozoravao je da je Usik vrlo opasan boksač, a Ukrajinac je to sinoć i potvrdio.

Dakle, ako za dva tjedna sredi Wildera, Furyju predstoji čekanje. Joshua je već aktivirao opciju revanša, potvrdio je sinoć promotor Eddie Hearn, i prvo će dobiti priliku da vrati izgubljene pojaseve, baš kao što je učinio protiv Andyja Ruiza.
Ako Joshua izgubi i u revanšu, prilika za superborbu s Furyjem odlazi u nepovrat. Ako pobijedi, Usik će moći zatražiti “majstoricu”, što bi sve ostale boksače i pretendente na svjetski vrh ostavilo na čekanju.


Joshua i Fury teško prije 2023. godine. A što je s ostalima?

S obzirom na ritam kojim najbolji svjetski boksači nastupaju, teško je očekivati da ćemo borbu Joshue i Furyja gledati prije 2023. godine, čak i ako obojica ispune sve preduvjete za nju. Ako do te borbe konačno dođe, logično bi bilo da i nakon nje poraženi zatraži revanš, što može potencijalno dovesti do nove trilogije, koja bi bila san za fanove, ali noćna mora za sve ostale boksače.

Svi ostali aspiranti na svjetsku titulu, poput Filipa Hrgovića, u takvom bi raspletu bili osuđeni na čekanje, mlaćenje nedoraslih protivnika ili u najboljem slučaju međusobno “razigravanje” kako bi se među njima iskristalizirao savršeni izazivač prvaka.
Dakle, za fanove bi Joshuina pobjeda u revanšu nad Usikom bila savršen rasplet i početak puta prema toliko željenoj superborbi, dok bi drugi teškaši dugo ostali taoci situacije. Usikova potvrda dominacije u revanšu uništila bi san o okršaju Joshue i Furyja, ali bi barem drugima put prema vrhu teške kategorije ostao prohodan.