Novi velik udar Izraela na Hezbolah

Prema Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), lanseri su bili postavljeni za lansiranje projektila prema Izraelu.

Libanska nacionalna novinska agencija izvijestila je da je Izrael izveo najmanje 52 zračna udara na jug Libana u četvrtak navečer, dok je i Liban odgovorio napadima na vojne ciljeve u sjevernom Izraelu.

Ranije ove sedmice, vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah izjavio je da su smrtonosni napadi “prešli sve crvene linije”, optužujući Izrael za ono što je nazvao objavom rata.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napade u utorak i srijedu, koji su izazvali simultane eksplozije širom zemlje, koristeći dojavljivače i radio-komunikacijske uređaje. Prema libanskim vlastima, ovi napadi su rezultirali smrću 37 osoba, dok je 3.000 ljudi ranjeno.

Ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da Izrael prelazi u “novu fazu rata”, fokusirajući se više na sjever zemlje. Prekogranične borbe, koje su povremeno izbijale, eskalirale su 8. oktobra 2023. godine, uzrokujući smrt stotina ljudi, većinom boraca Hezbolaha, te raseljavanje desetina hiljada s obje strane granice.

U saopštenju objavljenom kasno u četvrtak, IDF je naveo da su izraelski avioni izveli napade na “približno 100 lansera i dodatne terorističke infrastrukture”, uključujući oko 1.000 raketnih cijevi koje su, prema navodima, bile spremne za upotrebu protiv izraelskog teritorija.

“IDF će nastaviti s napadima na Hezbolahovu infrastrukturu kako bi oslabio njene sposobnosti i zaštitio Izrael”, zaključeno je u saopštenju, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba