Operacija trajala 14 sati: Sijamske bliznakinje iz Pakistana uspješno razdvojene u Turskoj

Tim od 60 medicinskih stručnjaka u Ankari uspješno je odvojio 11-mjesečne sijamske bliznakinje iz Pakistana poslije složenih operacija u dvije faze koje su trajale oko 14 sati.
Bliznakinje, Mirha i Minal, rođene su sa spojenim glavama, ali ovakav medicinski tretman nije dostupan u Pakistanu, prenijela je Anadolija.
Poznati pedijatrijski neurohirurg iz Londona Ovase Džilani kontaktirao je predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je ponudio da se operacije obave u toj zemlji, prenosi Hayat.

Bliznakinje su stigle u Ankaru u maju i stavljene su pod strogi medicinski nadzor u gradskoj bolnici Bilkent.
Razdvajanje je obavljeno u dve faze, a hirurški tim je predvodio Džilani, zajedno sa turskim ljekarima Harunom Demirdžijem i Hasanom Muratom Erganijem.

Posljednja 14-satna operacija obavljena je 19. jula, uspešno razdvajajući bliznakinje.
– Da bismo spriječili nedostatak tkiva nakon razdvajanja, prvo smo izvršili operaciju proširenja tkiva balonom. Stavili smo materijal u njihove glave koji se postepeno širio, povećavajući tkivo tokom oko dva mjeseca – rekao je Džilani.
Demirdži, dječiji neurohirurg, rekao je da je bebama nakon razdvajanja bilo teško.
– Bilo im je neprijatno, pa smo ih neko vrijeme držali zajedno u istoj sobi i krevetu. Na kraju su se prilagodilie i njihovo zdravlje je sada veoma dobro. Očekujemo da ćemo ih otpustiti za dvije do tri sedmice i pratit ćemo razvoj njihovog mozga i kostiju svaka tri mjeseca – rekao je on.
Turski ministar zdravlja Kemal Memisoglu takođe je nedavno posjetio bliznakinje kako bi provjerio njihovo zdravlje i prenio dobre želje njihovoj porodici.

Izvor vijesti: haber.ba