Hrvatski sabor nije izglasao priznanje Palestine

Sabor na kraju nije izglasao priznanje Palestine i to zbog zastupnika HDZ-a, koji su većinom bili protiv.

“Činjenica da je u Gazi do sada ubijeno preko 40 hiljada ljudi, od čega su većina žene i djeca, stavlja nas pred moralni i politički zahtjev da se založimo za očuvanje međunarodnog pravnog poretka, mira i prava na život svakog čovjeka, bez obzira gdje je rođen i gdje se nalazi. Smatram da je riječ o simboličkom činu koji je korak prema međunarodnom priznavanju Palestine, ali i sprječavanju daljnje eskalacije sukoba u cijeloj regiji. Pozivam da se pridružimo zemljama poput Slovenije, Španije, Irske, Norveške, koje su taj korak već napravile”, istaknula je prije glasanja predsjednica kluba Možemo! Sandra Benčić.

Od kolegica i kolega zastupnika tražila je “da se sjete koliko su Hrvatima značila prva priznanja u trenutku kad je Hrvatska bila napadnuta, okupirana i osuđivana od dijela međunarodne zajednice te podsjetila da je Hrvatsku prvo priznao Island, a ne neka od velikih sila”.

Nakon što je HDZ-ova većina odbila podržati priznanje Palestine, ali i prijedlog zaključka kojim bi se provela odluka Međunarodnog suda pravde o nezakonitom naseljavanju i okupaciji palestinskih područja, Benčić je izjavila,pišu Vijesti

“Još jednom, HDZ-ova je većina pokazala nespremnost da Hrvatsku prestane doživljavati kao malu i beznačajnu zemlju i da napravi iskorak koji će pokazati da imamo vlastitu, suverenu vanjsku politiku, čiji je osnovni cilj jačati međunarodne institucije poput Međunarodnog suda pravde, obnoviti međunarodni pravni poredak i čvrsto stajati u obrani civila i civilnih žrtava sukoba svugdje u svijetu.Jednog dana, naša djeca ili unuci možda će učiti da smo živjeli u vremenu kad su se događali masovni ratni zločini i rizik od genocida nad jednim narodom i pitat će nas što smo o tome rekli i što smo napravili”.

Izvor vijesti: haber.ba