KANDIDAT SDA I SVIH GRAĐANA BIHAĆA ZA PRVOG ČOVJEKA GRADA

Musa (Ibrahim) Rusmir, rođen 14.08.1969. godine u Varešu. Osnovnu školu završio sa odličnim uspjehom kao i srednju Vazduhoplovno-tehničku vojnu školu u Rajlovcu gdje je proglašen i najboljim pitomcem u klasi. Završio NATO školu u Republici Turskoj u periodu od 1997. – 1999. godine također sa zvaničnim statusom najboljeg polaznika među kandidatima iz 10 različitih država svijeta.

Završio Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću te stekao zvanje diplomiranog pravnika. Na istom fakultetu odbranio i magistarsku tezu pod naslovom: „USTAVNO-PRAVNI POLOŽAJ I DEMOKRATSKA KONTROLA ORUŽANIH SNAGA BiH U OKVIRU DEJTONSKOG SPORAZUMA I GLOBALNOG SIGURNOSNOG OKRUŽENJA“, te stekao naučno zvanje „Magistar pravnih nauka“.
Nakon položenih ispita predviđenih NPiP-om Fakulteta za upravu Univerziteta u Sarajevu, stekao pravo za prijavu doktorske disertacije pod radnim nazivom „Upravni organi Europske unije i elementi za podizanje nivoa funkcionalnosti organa uprave BiH kroz prizmu europskih integracija“ kod koje je radnu verziju uspješno odbranio.

U toku svog radnog angažmana obavljao niz odgovornih dužnosti u sistemu odbrane od taktičkog preko operativnog do strateškog nivoa. Profesionalnu karijeru okončao na dužnosti Načelnika kancelarije za pravne poslove Zajedničkog Štaba oružanih Snaga Bosne i Hercegovine.