Svi jeli u McDonaldsu: Jedna osoba preminula, desetoro otrovanih

“To znači da još uvijek pokušavamo razumjeti obim i razmjere ovog izbijanja,” rekla je Rachel Herlihy, državna epidemiologinja u Colorado Department of Public Health and Environment

Herlihy navodi da je prvi slučaj u Coloradu prijavljen tokom druge sedmice oktobra.

“Slučajevi koje smo zabilježili u državi stvarno su se pojavili širom države. Vidjeli smo slučajeve na Front Rangeu, u planinama, kao i na Western Slopeu. Slučajevi su se javljali kod tinejdžera do odraslih,” kazala je, prenosi Radiosarajevo.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, izbijanje se sada proteže kroz 10 država sa ukupno 49 slučajeva i jednim smrtnim ishodom.

Više od polovine oboljelih dolazi iz Colorada, a Herlihy navodi da je smrt nastupila na Western Slopeu.

McDonald’s vjeruje da bi izvor kontaminacije mogli biti sjeckani luk ili mesne pljeskavice Quarter Pounder, što je specifično za taj jedan jelovnik u restoranu.

Joe Erlinger, predsjednik McDonald’s USA, podijelio je video poruku u utorak rekavši da je sigurnost hrane prioritet.

“Važno je napomenuti da većina država i većina jelovnika nisu pogođeni,” kazao je.

Herlihy kaže da trenutno rade s CDC-om na utvrđivanju koji specifični sastojak izaziva bolesti.

“To je aktivni dio istrage, stvarno pokušavamo razumjeti odakle luk može poticati. Također nastavljamo istraživati meso i odakle meso dolazi. Tako da, da, pokušavamo razjasniti to, razumjeti distribuciju, zašto su određene države pogođene. Sva ova pitanja postavljamo mi i CDC,” rekla je.

Zdravstveni službenici kažu da ako ste nedavno jeli Quarter Pounder i imate simptome poput proljeva, povraćanja, teške dehidracije i groznice, obavezno se javite svom ljekaru, javlja CBS.

Izvor vijesti: haber.ba