SIPA preuzela slučaj ubistva policajca u Bosanskoj Krupi

Po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je preuzela slučaj ubistva policajca u Bosanskoj Krupi, saopćeno je iz SIPA-e. Ovu informaciju potvrdio je i ministar policije Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija, piše N1.

Kako se navodi, policijski službenici SIPA-e su sinoć na podrućju Bosanske Krupe i Bihaća pretresli devet lokacija i uhapsili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizam. U navedenim aktivnostima ostvarena je saradnja s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Iz MUP-a USK ranije je rečeno da je sinoć uhapšeno osam osoba, u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

– Ono što mogu reći jeste da je SIPA preuzela predmet pod svoje nadležnosti pod nadzorom Tužilaštva BiH. Naravno da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK daju podršku SIPA-i u ovim akcijama, prvenstveno tu mislim na Sektor kriminalističke policije i jedinice za specijalnu podršku, ali i Odjeljenje kriminalističke polocije PU Bosanska Krupa. Bilo je nekoliko pretresa na nekoliko lokacija u Bihaću i Bosanskoj Krupi i milim da je osam osoba lišeno slobode – kazao je ministar policije USK Adnan Habibija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u popodnevnim satima su saopćili da se istraga vodi pod nadzorom Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, te da aktivnosti provode SIPA, FUP i MUP USK. Prema saopćenju Tužilaštva, u Bihaću i Bosanskoj Krupi uhapšeno je sedam osoba.

– S obzirom na to da je tokom istrage pronađen novac, istraživat će se i postojanje elemenata krivičnog djela finansiranja terorizma – naveli su.

Maloljetnik (15) je prije dvije noći u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi ubio jednog policajca i teško ranio drugog. Ubijen je Ozren Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjen policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe. Ubica je uhapšen, a napad je okarakterisan kao terorizam.