Trenutno stanje gradske Dvorane Luke govori:Direktor Ermin Lipovic.

Danas smo razgovarali sa direktorom sportske Dvorane Luke:
Za naš portal gospodin Ermin Lipovic,je odgovorio na par postavljeni pitanja u vezi izgradnje Sportske Dvorane Luke.

Do kud su stigli tenutno radovi na sportskoj Dvorani Luke? 

Da ću malo širi odgovor na ovo pitanje.Nakon raspisivanja tendera u februaru 2020 godine.

Mi smo odabrali najpovoljnijeg izvođača a to je bio”konzorcij “D-L” iz Bihaća,to se desilo u petom mjesecu gdje je 22.5.2020 godine odabran kao najpovoljniji ponjuđač sa ponudom od:2.200.000 KM.

Potpisan je i sam ugovor sa izvodjačem,gdje je bio rok izvođenja radova negdje kraj trećeg mjesec 2021 godine.

Usporedno sa tim bio je i raspisan javni poziv za nadzorni organ, koji bi sve to trebao da prati,tako da je u petom mjesecu odabran i najpovoljniji nadzorni organ.
Kojim je isto potpisan ugovor 22.5.2021.godine te su stvoreni osnovni uslovi,pored one sve druge dokumentacije koja je bila predhodno prikupljena,otvaranje gradilista je moglo da počne.

Građevinski radovi uz prisustvo nadzornog organa su počeli 6.6.2020 godine i od tad je tekao rok samom izvođacu.
Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlicem,obezbedila je sredstva za samu dvoranu,te sa samim početkom ispunila sve one obaveze koje je trebala,a to jeste da,isplati avans samom izvođaču radova,negdje oko:220.000 KM i radovi su krenuli.

Kakva je situacija trenutno izmedju Gradske uprave i samog izvođača radova?

Pa možemo reci sa tim rokom završetka radova,koji je trebao biti krajem trećeg mjeseca ove godine nažalost nije bilo ništa.

Nama je dosao dopis od samog izvođača da ne može da završi radove u predvidjenom roku,te je trazio dodatni vremenski rok,za završetak ugovoreni radova.
Uz sagledavanje činjenica i saglasnost samog nadzornog organa,njemu je to odobreno.Usaglašeno je da novi rok za zavrsetak radova,bude kraj sedmog mjeseca 2021 godine.
Prvog osmog smo dobili obavjest da ce radovi biti zavrseni,za neki 7 do 8 dana.

10.08.2021 godine je došla obavjest od strane izvođača da su završeni radovi,te da se formira komisija za primopredaju objekta.
Gradska je uprava odma 11.08 imenovalo komisiju od pet inzinjera,te je odma 17.08 bilo na lokaciji Dvorane Luke.

Pristupilo se provjerama sta je uradjeno sta nije.
Komisija je zatražila od izvođača radova i nadzornog organa da u odredjenom roku dostave određenu dokumentaciju u vezi izvršeni radova.

Istog mjeseca tačnije 28.08 komisija dostavlja svoj izvjestaj Gradskoj upravi,gdje je konstatirano da”nema sve potrebne dokumentacije za preuzimanje”
“da nisu sve građevinske cjeline koje su bile obuhvaćene ugovorom izvrsene”
te se trazio izvjestaj od strane izvođača o izvedenim radovima.
Te se trazio izvještaj od nadzora,o izvrsenim nadzorima na samim radovima,ali i na samom objektu!?
Tražila se dokumentacija,ustvari garancija za izvedene radove.

Mi to do dana današnjeg nismo dobili,jel je došao izvještaj nadzora 31.08.koji je proslijeđen članovima komisije.Gdje je mislim vec 3.09.zakazan sastanak komisije,gdje ce mo vidjeti na osnovu tog izvještaja nadzora,te izvještaj i izjave samog izvodjaca radova,o izvedenim radovima kako bi komisija konacno mogla da napravi konacan svoj izvještaj.

Koji su sljedeci koraci gradske uprave u vezi Dvorane?

Mi smo vec bez obzira na ovaj ugovor,znali da ce nam trebaju dodatna srestva,kako bi zatvorili građevinsku cjelinu samog objekta.
Koja bi onda mogla da bude pustena u funciju.
Tako da je gradsko vijeće vec u januaru, usovojilo prijedlog da se negdje oko 350.000 KM obezbijedi za radove koji nisu bili predmet ovog ugovora.
Ali čekamo zavrsni izvestaj,gdje ce mo znati koji to dijelovi neće biti,zavrseni od samog izvodjaca.
Tako će mo u konačnici znati koliko nam ostaje para,tek onda idemo u novi tender.

Sa ovim kako jeste za sada mi smo trenutnom izvođaču isplatili oko 1.560.000 KM. Nadamo se da cemo moci da završimo ovo sa ovim srestvima,koje će ostati iz ovog projekta i ovim dijelom od 350.000 km.

Sta ce Grad uraditi povodom ne ispunjavanja ugovora izvođača radova?

Gradska uprava je vec na raspisani poziv iz 2020 godine,koji je bio i uslov samog javnog poziva,tražila bankovnu garanciju,za izvodjenje radova.
Zapravo za zavrsetak radova,upoznati smo da je gradska uprava morala aktivirati tu garanciju.Tako da je na osnovu te garancije grad aktivirao srestva od 220.000 KM.Ona su uplaćena na racun grada Bihaća.

Nama je žao što dolazi do ovog,ali u interesu građana i same uprave sve mora biti po zakonu i transparentno.
Mi bi bili najsretniji kada bi sada imali dvoranu spremnu za koristenje.

Kada ulazimo u novu dvoranu?

Ako idemo sada u raspisivanje novog tendera, novog javnog poziva i onog sto po zakonu treba da se sprovede,te sami radovi, najkasnije bi dvorana bila spremna za od prilike tri mjeseca,dali će to biti tako,ja ne mogu da tvrdim.

Dali ce Dvorana Luke ući u rubriku Boracke Zgrade i najvjerovatnije Doma Zdravlja Bihac?

Mogu reci da ono sto je do sada poduzeto i sto se poduzima,da gradska uprava daje sve od sebe da se zavrsi.Nećemo imati jos jedan objekat na lošem glasu u Gradu Bihacu.