Crna Gora vrije zbog Joanikija: ‘Što ste digli na nas hajku, četničku vam j***** majku…’

Crnogorski domoljubi – komiti, od jutros se skupljaju u Cetinju, sukobili su se s policijom, bacali kamenje i digli barikade, a probili su već dva policijska kordona

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka patrijarha Porfirija u Podgorici došle su do usijanja. Na Cetinju su raspoređene dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopljena vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.
Pored kamenja koje blokira put na ulazu u Cetinje, sudeći po društvenim mrežama, nove barikade su napravljene od automobilskih guma.

Od ranog jutra u Cetinje pristižu crnogorski domoljubi – komiti. Oko Cetinjskog manastira je razmješten policijski kordon. Nova.rs javlja kako su prosvjednici probili dva kordona. Jurili su prema policiji i gađali ih raznim predmetima. Policija je na napade odgovorila bacanjem suzavca.

Dio komita koje se već okupio na Cetinju skandiraju svećenicima i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve “Što ste na nas digli hajku, četničku vam je**mo majku”.

Crnogorski domoljubi namjeru SPC-a da vjerski obred ustoličenja održi baš u crnogorskoj povijesnoj i vjerskoj prijestolnici Cetinje vide kao čin provokacije i omalovažavanja Crnogoraca te u izjavama za medije jasno ističu da neće dopustiti da se to dogodi.