Ambasadorica Mlinarević pomogla da studenti iz BiH u Češkoj dobiju lijekove

“Diplomacija u vrijeme korona virusa – kad sam u izolaciji i u kontaktu s roditeljima oboljelih pet studenata bilježim sve lijekove koje koriste ili im trebaju, pa me jedan divan Anel iz Brna poveže s bračnim parom Ćavar-Zeljkovic koji žive u Olomoucu, gradu gdje su naši studenti, te im pošaljem u poruci sve što studentima treba, a oni iziđu s posla da im sve kupe i dostave u isti tren”, napisala je Mlinarević na svom Facebook profilu.

“A onda gospodin Bajaglović iz Brna se pobrine za jos dvoje naših studenata u istom domu čiji su testovi negativni, ali su isto u karanteni. Mozda su teška vremena za biti ambasador, ali sjajna zemlja, moj vrijedni tim ambasade i izuzetni ljudi koje imam na raspolaganju čine me najsretnijom. Momci su dobro i biti ce dobro. Ovo je BiH”, dodala je ambasadorica.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu je u četvrtak službeno obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da je od studenata iz BiH koji trenutno borave na studiju u Olomoucu obaviještena da je petoro njih pozitivno na koronavirus.

Studenti žive zajedno u studentskom domu, a rezultati testiranja su stigli jučer. Svi su, odmah po saznanju da su pozitivni, prebačeni u dio doma koji je prenamijenjen za privremeni izolatorij, te će tamo boraviti pod nadzorom medicinskog osoblja.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević se službeno obratila Ministarstvu vanjskih poslova Češke Republike, izvijestila ih o nemilom događaju, te zamolila za asistenciju studentima u slučaju da to bude neophodno.

Izvor vijesti: haber.ba