Kraljica Elizabetha II će se obratiti naciji povodom krize izazvane pandemijom COVID-19

Iz Buckingamske palate saopćeno je da je kraljica snimila govor i da će video biti emitiran u nedjelju navečer.

Cilj kraljičinog govora je podizanje morala nacije u jeku borbe protiv koronavirusa zbog kojeg je i sama u društvu muža princa Philipa izolirana u palati Windsor kod Londona.

Tokom 68-godišnjeg prestolovanja Velikom Britanijom 93-godišnja kraljica Elizabetha se naciji obratila svega četiri puta. Prvi put je moral nacije podizala govorom iz 1991.godine u jeku tadašnjeg Zaljevskog rata, a šest godina kasnije isto je učinila i povodom smrti princeze Diane.

Kraljica je govor naciji održala i 2002.godine nakon smrti njene majke, a posljednji put naciju je ohrabrivala 2012.godine povodom šest decenija njenog prestolovanja.

Najavljeni govor kraljice Elizabethe II otkriva razmjere krize u koju je Velika Britanija upala zbog pandemije COVID-19.

Do sada je u toj zemlji koronavirusom zaraženo više od 38.600 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 3.600 oboljelih.

Najmlađa žrtva koronavirusa u Velikoj Britaniji bio je 13-godišnji Ismail Muhammed Adulvahab koji je danas sahranjen bez prisustva porodice koja je u izolaciji.

Sajmište Excel u Londonu pretvoreno je u privremenu bolnicu za zaražene koronavirusom.

Među zaraženim u Velikoj Britaniji su i brojni visoki zvaničnici, uključujući i princa Charlesa i Premijera Borisa Johnsona.

Izvor vijesti: haber.ba