Američki State Department povodom godišnjice genocida u Srebrenici: Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice

Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju tražiti pravdu za svoje najmilije”, navodi se u saopštenju State stiče se da se danas također obilježava i prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su Ujedinjene nacije nedavno odredile da se obilježava svake godine 11. jula u znak sjećanja na one čiji su životi prekinuti.

“Na ovaj svečani dan, prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida i ponovo se posvetiti radu širom međunarodne zajednice na sprječavanju budućih masovnih zločina”, navodi se,piše N1

Dodaje se da su ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i zamjenik ambasadora za globalno krivično pravosuđe David Mandel-Anthony danas boravili u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost sa ožalošćenima i podstakli pomirenje.

“Sjedinjene Američke Države će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svjetliju i pravedniju budućnost”, navodi se na kraju.

Izvor vijesti: haber.ba