Bećirović se susreo sa Rutteom, kandidatom za prvog čovjeka NATO-a: Priključenje Alijansi istaknuto kao prioritet

Inače, radi se o drugom susretu Bećirovića i premijera Ruttea u zadnjih pet mjeseci.

Istaknuto je da posjeta Bećirovića Nizozemskoj potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Bećirović i premijer Rutte razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Predsjedavajući Bećirović se zahvalio premijeru Rutteu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Također, Bećirović je premijera Ruttea informirao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta RS na mirovni proces i ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zahvalio i na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Bećirović je istakao važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi N1

“Ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka. Bećirović je pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u Bosni i Hercegovini (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju”, stoji u saopštenju nakon susreta.

Tokom sastanka također su istaknute mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Nizozemske. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila 826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa Nizozemskom za 2023. godinu, zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine s Nizozemskom predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora. Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina – Nizozemska.

Odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao vrlo dobri, ali je istaknuto da postoji još mnogo prostora za unapređenje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma i kulturne saradnje.

Izvor vijesti: haber.ba