Bella Hadid još jednom skrenula pažnju na stradanja u Gazi

Supermodel Hadid, čiji je otac palestinsko-američki biznismen Mohamed Hadid, izazvala je pohvale na društvenim mrežama nakon što je slikana kako šeta promenadom u haljini dizajnerskog dvojca Michaela i Hushija.

“Naša palestinska princeza”, napisao je jedan korisnik na mreži X. “Sviđa mi se ova počast palestinskim korijenima”, pohvalio se drugi korisnik na Instagramu, dok je drugi komentar glasio: “Ovo je moda sa svrhom”.

Bella je kasnije ponovno objavila sliku haljine s natpisom “Oslobodite Palestinu zauvijek” u svojim “storyjima” na Instagramu, gdje često govori o nasilju nad Palestincima i ratu u Gazi.

U oktobru prošle godine privukla je pažnju objavom na Instagramu:

“Srce mi krvari od boli zbog traume koju vidim kako se odvija, kao i generacijske traume moje palestinske krvi”, misleći na one koji su ubijeni u izraelskim zračnim napadima u Gazi.

A 15. maja Hadid je obilježila Dan Nakbe (u spomen na vrijeme 1948. kada je oko 700.000 Palestinaca pobjeglo ili protjerano iz svojih domova) objavom u kojoj je podijelila historiju svoje porodice kao preživjelih Nakbe, te uputila molitvu za kraj rata u Gazi.

“Molim vas, pogledajte u oči Palestinaca koji pate”, napisala je.

Haljina Hadid iz arhive Michaela i Hushija, brenda sa sjedištem u New Yorku koji su osnovali Michael Sears i Hushidar Mortezaie.

Haljina se prodavala za 900 dolara u septembru 2001. i bila je predstavljena u časopisima uključujući Women’s Wear Daily i Wallpaper, prema objavi Mortezaie na Instagramu, prneosi N1.

Izvor vijesti: haber.ba