Biden: Izrael pristao na prekid vojnih aktivnosti tokom Ramazana

Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas da je Izrael pristao na prekid vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze tokom Ramazana i dodao je da židovska država riskira gubitak podrške ostatka svijeta jer Palestinci umiru u velikom broju.

Biden, koji je to rekao tokom pojavljivanja u emisiji “Late Night with Seth Meyers” na NBC-u, rekao je da se Izrael obvezao omogućiti Palestincima da se evakuišu iz Rafe na jugu Gaze prije nego što tu intenzivira svoju kampanju za uništenje Hamasa. Rekao je i da postoji načelni dogovor za prekid vatre između dviju strana dok taoci budu oslobođeni, prenos Index.

“Bliži se Ramazan, a Izraelci su se dogovorili da neće učestvovati u aktivnostima tokom Ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce”, rekao je. Očekuje se da će sveti muslimanski mjesec Ramazan u 2024. godini započeti 10. marta 2024. godine navečer, a završiti 9. aprila 2024. godine navečer.

Biden je rekao da bi privremeni prekid vatre olakšao odnose Palestinaca i Izraela i ubrzao proces stvaranja palestinske države.

“To nam daje vremena da se počnemo kretati u smjerovima u kojima su mnoge arapske zemlje spremne krenuti. Na primjer, Saudijska Arabija je spremna priznati Izrael. Jordan jest. Egipat. Postoji šest drugih država. Razgovarao sam i sa Katarom”, rekao je Biden.

“Ako dobijemo taj privremeni prekid vatre, moći ćemo se kretati u smjeru u kojem možemo promijeniti dinamiku i, ne postići rješenje sa dvije države odmah, već proces kojim ćemo doći do rješenja sa dvije države, proces kojim se garantuje sigurnost Izraela i nezavisnost Palestinaca”, rekao je.

Biden je rekao kako se nada da će doći do prekida vatre u sukobu do sljedećeg ponedjeljka. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je ideju dvodržavnog rješenja.

“Izrael riskira da izgubi podršku ostatka svijeta”, rekao je američki predsjednik. “Previše je nevinih ljudi ubijeno. A Izrael je usporio napade u Rafi”, rekao je Biden.

“Moraju – i obvezali su se prema meni da će se pobrinuti za to da postoji mogućnost evakuacije značajnih dijelova Rafaha prije nego što odu i unište ostatak Hamasa”, rekao je. “Ali to je proces. I, gledajte, Izrael je imao ogromnu podršku velike većine nacija. Ako ovako nastavi… izgubit će podršku iz cijelog svijeta. A to nije u interesu Izraela.”

Izvor vijesti: haber.ba