Biden otvorio historijski NATO samit: Savez je danas jači nego ikad

SAD, Njemačka i Rumunija osigurat će svaka svoju bateriju Patriot, dok će Nizozemska raditi s drugim zemljama kako bi omogućila dodatnu bateriju Patriot, objavile su zemlje u zajedničkom saopštenju. U međuvremenu, Italija bi također osigurala sistem protuzračne odbrane dugog dometa SAMP-T.

U saopštenju se navodi da će sistemi protuzračne odbrane “pomoći zaštiti ukrajinskih gradova, civila i vojnika, a mi koordiniramo s ukrajinskom vladom kako bi se ovi sistemi mogli brzo upotrijebiti”, prenosi N1.

Tokom svog govora u utorak, Biden je obećao da će se “Sjedinjene Države pobrinuti da kada izvozimo presretače protuzračne odbrane, Ukrajina bude na vrhu liste”.

“Oni će dobiti ovu pomoć prije nego je iko drugi dobije”, dodao je Biden.

Izrael također dobiva odbrambene presretače od Sjedinjenih Država, iako se zemlja mnogo više oslanja na svoju Željeznu kupolu za presretanje dronova i raketa. SAD je prethodno raspravljao o slanju presretača Patriot iz Izraela u Ukrajinu.

Uz sisteme zračne odbrane dugog dometa, SAD i druge zemlje također dostavljaju Ukrajini “desetine” sistema kratkog i srednjeg dometa koji pomažu Kijevu u presretanju ruskih bespilotnih letjelica i projektila. Sistemi uključuju NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepard sisteme. Kanada, Norveška, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje “igrat će integralnu ulogu” u pružanju sistema Ukrajini, dok će “mnogi drugi” osigurati rakete presretače, saopšteno je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će se boriti za “odlučne akcije” Sjedinjenih Država i Europe kako bi pomogli Ukrajini.

“Ne treba to samo našoj zemlji – treba svima, doslovno svakom partneru, svim narodima”, rekao je Zelenski u svom prvom obraćanju po dolasku u SAD.

Potpora Ukrajini bila je glavna tema i na ovogodišnjem samitu G7 u Italiji, gdje su Biden i Zelenski potpisali sporazum kojim se SAD na 10 godina obvezuje na nastavak obuke ukrajinskih oružanih snaga, veću suradnju u proizvodnji oružja i vojne opreme, nastavak pružanja vojne pomoći i veća razmjena obavještajnih podataka.

Biden je govorio u utorak iz Mellon Auditoriuma, gdje je 1949. godine potpisan Sjevernoatlantski ugovor – stvaranjem saveza – i gdje je bivši predsjednik Bill Clinton održao samit povodom 50. godišnjice saveza.

S obzirom na pozadinu, Biden se osvrnuo na povijest saveza i putanju prijetnji s kojima se suočavao – i ustvrdio da je pod njegovim vodstvom NATO postao jači nego ikad.

“Svi mi saveznici smo prije ovog rata znali da je Putin mislio da će se NATO raspasti”, rekao je Biden. “Danas je NATO jači nego što je ikada bio u svojoj historiji”.

Govor je zaključio uručujući glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu Predsjedničku medalju slobode.

Bidenove zabilješke bile su napisane i čitane s telepromptera, ali ulozi su bili visoki za predsjednika jer ga mnogi članovi njegove stranke i velika javnost pomno promatraju prateći njegov loš učinak u raspravi krajem prošlog mjeseca. Neki članovi njegove stranke nedavno su rekli da žele više dokaza o njegovoj mentalnoj i fizičkoj sposobnosti prije nego što odluče hoće li ga podržati još četiri godine.

Biden je uglavnom prošao kroz svoj govor bez većih zastoja, iako se činilo da je slučajno pročitao upute iz svojih pripremljenih zabilješki dok je predavao medalju Stoltenbergu.

Iako su strani diplomati bili užasnuti Bidenovim nastupom u debati, predsjednik ima još nekoliko prilika da se dokaže ove sedmice – uključujući i tokom samostalne konferencije za novinare u četvrtak.

Izvor vijesti: haber.ba