Bijela kuća i Kanada zabranile TikTok

Američke savezne agencije treba da osiguraju da njihovi uređaji nemaju više aplikaciju TikTok, a za to imaju rok od 30 dana, objavila je sinoć Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće. Američki članovi Kongresa smatraju aplikaciju, čiji je vlasnik kineska firma Byte Dance, prijetnjom za nacionalnu bezbjednost i zabranili su njenu upotrebu na uređajima svojih zaposlenih glasanjem krajem decembra.

 

Naređenje kancelarije Bijele kuće je sprovođenje tog zakona koji je početkom januara ratifikovao predsjednik Joe Biden.

 

Direktorka kancelarije Shalanda Young zatražila je u memorandumu od američkih vladinih agencija da ukinu i zabrane postavljanje te aplikacije na njihovim uređajima ili uređajima kojim one upravljaju i da zabrane “internet veze” sa svojih uređaja ka aplikaciji. Zabrana se ne odnosi na američka tijela koja ne zavise od savezne vlade ni na milione pojedinaca koji koriste Tiktok.

 

Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je novi zakon navodeći da se to zapravo svodi na zabranu TikToka.

 

“Kongres ne treba da cenzuriše cijele platforme i liši Amerikance njihovog ustavnog prava na slobodu govora i izražavanja”, saopštila je glavna politička savjetnica ACLU-a Jenna Leventoff. “Imamo prava da koristimo TikTok i druge platforme za razmjenu naših misli, naših ideja i stavova sa ljudima u zemlji i cijelom svijetu”, dodala je ona.

 

Zapad sve više proučava izrazito popularnu platformu kratkih videa, strahujući da bi Peking tako mogao da dođe do podataka korisnika cijelog svijeta. Zabrana američke savezne vlade uslijedila je nekoliko dana poslije slične odluke Evropske komisije koja je zabranila aplikaciju TikTok svom osoblju da bi “zaštitila” instituciju.

 

Vlada Kanade je također objavila jučer da će zabraniti TikTok na mobilnim uređajima koje daje svom osoblju, navodeći “neprihvatljiv nivo rizika” za privatnost i bezbrednost. TikTok je među zabranjenim aplikacijama u Indiji od 2020. godine.

 

Sa više od milijardu aktivnih korisnika na svijetu TikTok je na šestom mjestu najviše korištenih društvenih platformi, prema posljednjem izvještaju “We Are Social” koja prati razvoj digitalnog sektora, objavljenom u januaru.

 

TikTok je u novembru priznao da neki njegovi zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima evropskih korisnika i u decembru je priznao da su zaposleni koristili te podatke da prate novinare. Međutim grupa negira da kineska vlada ima bilo kakvu kontrolu ili pristup njenim podacima.