Novoizabranim gradonačelnicima i općinskim načelnicima uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CKBiH) je donijela Odluku o potvrđivanju rezultata prijevremenih izbora za gradonačelnike gradova – Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik, te za načelnike općina – Bratunac i Vogošća, održanih 5. februara.

 

Za gradonačelnika Grada Bihać izabran je Elvedin Sedić, kandidat političkog subjekta Pomak-Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

 

Za gradonačelnika Grada Tuzla izabran je Zijad Lugavić, kandidat političkog subjekta SDP-Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

 

Za gradonačelnika Grada Srebrenik izabran je Adnan Bjelić, kandidat političkog subjekta Ujedinjeni (NIP-NS-SDP).

 

Za gradonačelnika Grada Zvornik izabran je Bojan Ivanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

 

Istovremeno, za načelnika općine Bratunac izabran je Lazar Prodanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

 

Za načelnika općine Vogošća izabran je Migdad Hasanović, kandidat političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije.

 

Gradonačelnicima Bihaća, Srebrenika, Zvornika i načelnicima Bratunca i Vogošće danas je CIKBiH uručio uvjerenja o dodjeli mandata, dok je Uvjerenje o dodjeli mandata gradonačelniku Tuzle uručeno jučer.

 

Izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

 

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

 

Ovom procedurom završava se ciklus predaje podataka na imovinskom kartonu.

 

Također, izabrani zvaničnici trebaju popuniti Izjavu o prihvatanju/odbijanju mandata i Potvrdu o prijemu uvjerenja i predati ih na Protokol Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz te komisije.