Britanski premijer se izvinio nakon poteza koji su osudili mnogi: Priznajem, bila je greška

Sunak je u četvrtak prisustvovao prvom dijelu komemorativnih događanja u Normandiji, u Francuskoj, ali je preskočio međunarodnu ceremoniju u Omaha Beachu, kojoj su prisustvovali drugi svjetski lideri i veterani savezničke operacije 1944.

“Posljednje što želim je da komemoracije budu zasjenjene politikom,” Sunak je napisao u isprici na mreži X. “Nakon završetka britanskog događaja u Normandiji, vratio sam se u UK. Kad bolje razmislim, bila je greška što nisam dulje ostao u Francuskoj – i izvinjavam se”.

Ali taj je potez već izazvao bijes i nevjericu u Britaniji i predstavljao je još jednu veliku pogrešnu procjenu u Sunakovoj posrnuloj izbornoj kampanji.

Sunak je napustio događaj kako bi snimio intervju za kampanju s televizijskom kućom ITV, potvrdila je ta mreža, u kojem je branio tvrdnje o poreznim planovima opozicijske Laburističke stranke za koje su provjeravači činjenica i viši državni službenik rekli da su doveli u zabludu ili da su netačni.

Više od 20 šefova država i vlada te predstavnici kraljevskih porodica širom Europe prisustvovali su međunarodnoj svečanosti koja je održana na dan komemoracije 80 godina nakon što je savezničko iskrcavanje u Francuskoj pod okupacijom nacista postavilo temelje za poraz Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

“Gledajte, shvaćam bijes. Shvaćam da je ovo značajna pogreška“, rekao je Sunakov ministar veterana, Johnny Mercer, za britanske novine The Sun u petak, istovremeno napadajući ono što je nazvao “lažnim bijesom” Sunakovih kritičara.

UK je na međunarodnoj ceremoniji predstavljao David Cameron, Sunakov ministar vanjskih poslova i bivši premijer, koji se fotografirao uz francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i američkog predsjednika Joea Bidena.

ITV News je prneio da njihov tim nije izričito tražio razgovor s premijerom u četvrtak, te da je datum zapravo predložio Sunakov tim, uprkos tome što pada na godišnjicu Dana D, prenosi Klix.

Izvor vijesti: haber.ba