Ćatić se porazom od Szilija oprostio od borbe za titulu svjetskog prvaka

Bosanskohercegovački bokser Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, poražen je od Mađara Istvana Szilija večeras u Dortmundu i tako je ostao bez šanse da osvoji šestu titulu prvaka svijeta.

 

Spektakl je organizovan u Dortmundu, a borbu je organizovala promotorska kuća Lib Box čiji je Ćatić član postao nedavno. Tu je počeo da sarađuje s Ludgerom Inholteom, o čemu je pričao u razgovoru za Klix.ba prije nekoliko dana.

 

Ćatić je prije ove borbe trenirao tri mjeseca i smršao je 15 kilograma kako bi bio u dobroj formi za nastup u Dortmundu.

 

Borba je bila otvorena uz manje probleme za Ćatića. Bilo je početno ispitivanje snaga u kojem se Mađar bolje snašao, ali je bh. bokser u finišu zadao nekoliko solidnih udaraca.

 

Nakon dvije opreznije runde, Szili je furiozan bio u završnici treće runde. Tu je i Ćatić zadao nekoliko udaraca, ali je Mađar dominirao i napravio ranu na licu Ćatića.

 

Prvih pet rundi Szili je bio bolji, a Ćatiću je povreda na licu stvarala probleme. Mađar je to znalački koristio i momentum okrenuo na svoju stranu.

 

No, šesta runda bila je najbolja za Ćatića, što mu je bilo potrebno u tom trenutku. Nije dozvolio Mađaru da napravi prednost i zadao je nekoliko preciznih udaraca.

 

Nakon toga uslijedile su runde žestokog boksa u kojima je i Ćatić pokazao šta može. U dvije runde zamalo je oborio Mađara i priveo ih u svoju korist, ali nije uspio da završi borbu.

 

Borba je završena nakon punih 12 rundi. Na kraju su sudije donijele odluku i presudile u korist Mađara. To je za Szilija 26. pobjeda u 30 borbi koliko je održao.

 

Tako je Mađar postao IBO interkontinentalni prvak te budući da je ovo bila eliminatorska borba u kojoj je slavio, on će biti sljedeći izazivač za svjetskog prvaka.

 

“Moram to da prihvatim. Dao sam sve od sebe i to je sport. Nekada se pobijedi, a nekada izgubi. Sada ću se posvetiti porodici i vidjeti šta dalje”, rekao je Ćatić nakon borbe.