Covid-19 ne bira: Povećava se broj zaraženih ljekara i medicinskih sestara u BiH 

Na ovaj virus do sada pozitivno nekoliko ljekara i medicinskih sestara iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Doboja, Banje Luke….

Prvi zvanični slučaj Covid-19 zabilježen je u Bosni i Hercegovini 5. marta i od tada broj oboljelih konstantno rade. Do sada je u našoj zemlji ovaj virus potvrđen kod više od 570 osoba. Nažalost, ovaj virus je ušao i u nekoliko bolnica i domova zdravlja.

Stalni apeli

Od početka pandemije bh. vlasti su upozoravale da se bolnice moraju čuvati za dobrobit svih pacijenata i apelirali su građane kada uoče simptome da ne odlaze u domove zdravlja, već da telefonski nazovi i prate dalje upute.

Početkom aprila objavljeno je da kompletna Klinika za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ide u izolaciju jer je jedna doktorica zaražena koronavirusom. Direktorice KCUS-a Sebija Izetbegović tada je objavila da je doktorica nekoliko dana dolazila na posao sa simptomima prehlade, a nije prijavila moguće rizične kontakte niti se testirala. Covid-19 je naknadno potvrđeno kod još tri ljekara KCUS-a.

I dvoje uposlenika Doma zdravlja Sarajevo, koji rade u ustanovi u Vrazovoj, pozitivno je na koronavirus. Radi se o bračnom paru, a saopćeno je da nisu povezani sa medicinskim osobljem, te da za sada nije poznato kako su se zarazili.

Ipak, najveći broj ljekara i zdravstvenih radnika zaražen je u Tuzli i to na Univerzitetskom kliničkom centru, gdje je na Covid-19 pozitivne dvije doktorice i jedna medicinska sestra, te u Medicinskom institutu Bayer u javnosti poznatijem kao Centru za srce gdje je ukupno zaraženo devet ljekara i medicinskih sestara.

Vijest o zaraženoj medicinskoj sestri iz Centra za srce objavljena je 27. marta, ali još nije utvrđeno na koji način se zarazila.

Covid-19 se, podsjetimo, najprije uvukao u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i to 17. marta. Zbog ovog slučaja Tužilaštvo HNK otvorilo je krivičnu istragu. Dan prije potvrde zaraze Covid-19 u mostarsku Sveučilišnu kliniku primljeni su otac i sin, koji su smješteni na Odjel za plućne bolesti. Nakon testiranja, utvrđeno je da je otac pozitivan na virus. Usljed nemara oko prijema pacijenta zaražena je jedna medicinska sestra, a još je određeni broj ljekara i medicinskog osoblja stavljen u izolaciju. Ovaj prvozaraženi pacijent u Mostaru je, nažalost, preminuo 30. marta.

Virus u domovima zdravlja

Virus se uvukao i u Dom zdravlja u Goraždu, gdje je zaražen vozač, a u Konjicu je u izolaciji glavna epidemiologinja s obzirom na to da joj je suprug pozitivan na Covid-19.

I u dobojskoj bolnici je jedan ljekar zaražen koronavirusom, a ubrzo nakon toga potvrđeno je i za jednog ljekara i medicinsku sestru u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba