CPU iz Cazina poručio firmama: “Vratimo film samo dva mjeseca nazad, sjetimo se koliko je dobar radnik bio tražen i cijenjen, ali ih nije bilo lako naći jer su mahom otišli vani. Evo prilike i nama i državi da se popravimo!”

U početka pandemije u Federaciji Bosne i Hercegovine je 7.000 ostalo bez posla. Skoro sve firme su u blokadi, svjetske organizacije upozoravaju na moguću nestašicu hrane zbog rigoroznih mjera država, smanjenog kretanja ljudi i roba.

U vremenu kada se gomilaju loše vijesti, zbrajaju zaraženi, štete, ekonomski minusi i otkazi, lijepa prića i molba svima dolazi iz Krajine, iz Cazina.

Naime firma CPU infotech iz Cazina je uputila molbu svim firmama, koju prenosimo u cjelosti:

Molba za privatne firme:

Da sve firme koje mogu raditi koliko toliko u ovim uslovima ne šalju višak radnika na biro, jer će se napraviti kriza. Radnik koji je poslan na biro neće trošiti jer je zabrinut za svoju budućnost, a smanjena potrošnja će napraviti probleme svima. Zbog firmi koje ne mogu raditi nikako ili su spriječne zbog više sile u normalnom funkcionisanju – moramo, svi mi, ublažiti situaciju koliko god je to moguće. Ako ništa, pokušajte plaćati minimalnu propisanu platu i doprinose, pa dokle ide – ide. Vjerujemo da će na taj način i radnik biti zahvalan jer ga niste ostavili na cjedilu kada je najteže.

CPU Infotech i CPU Security imaju 19 radnika, a zbog trenutne situacije samo 5 ih radi po malo više od pola radnog vremena. Znači po toj logici bi trebalo sve ostale na biro? Dugo smo razmišljali šta i kako, spavamo po 3-4 sata. Sikiracije preko glave, a ogromna potraživanja imamo kod firmi koje trenutno ne rade nikako. Šta da čovjek uradi, jer da mogu raditi platili bi. Ovako čekamo kao i svi ostali. Pregrupisali smo firmu da se bori koliko može u ovoj trenutnoj situaciji.

Zaključili smo zajedno sa radnim kolegama, te donijeli odluku da niko neće ići na biro – čak ni novi radnici koji su tu tek mjesec dana, te će im ugovor o radu biti produžen onako kako bi to bilo da nije ovakva situacija.

Vratimo film samo dva mjeseca nazad, sjetimo se koliko je dobar radnik bio tražen i cijenjen, ali ih nije bilo lako naći jer su mahom otišli vani. Evo prilike i nama i državi da se popravimo! Da svi vidimo da budućnost može biti dobra, ako svi uradimo onoliko koliko je u našoj moći!


The post CPU iz Cazina poručio firmama: “Vratimo film samo dva mjeseca nazad, sjetimo se koliko je dobar radnik bio tražen i cijenjen, ali ih nije bilo lako naći jer su mahom otišli vani. Evo prilike i nama i državi da se popravimo!” appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba