KB Dr. Irfan Ljubijankić – Prikupljeno 92.660,42 KM i 4.348,00 € novčanih donacija

Globalna pandemija koronavirusa nije zaobišla ni naš kanton, a prvu žrtvu u Bosni i Hercegovini odnijela je upravo u bihaćkoj bolnici.

01.04.2020: Stanje na donatorskim računima Kantonalne bolnice Bihać na današnji dan je 4.348,00 € i 92.660,42 KM.

Ova zdravstvena ustanova raspolaže smještajnim kapacitetom od oko stotinu kreveta za hospitalizaciju potencijalnih pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Ono što predstavlja problem, nedostatak je neophodne medicinske opreme i aparata, prvenstveno respiratora (mehaničkog uređaja koji pomaže ili zamjenjuje spontano disanje) koji su od krucijalne važnosti u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa, a kojih bolnica broji ukupno šest.

Stoga su na inicijativu brojnih sugrađana, u svrhu nabavke opreme i aparata namijenjenih odjelima KB Bihać s ciljem što efikasnije borbe protiv koronavirusa, otvoreni donatorski računi za pomoć Kantonalnoj bolnici.

U akciju pomoći najprije se uključio naš sugrađanin Džanan Musa, koji je u konsultaciji sa menadžmentom KB Bihać donirao vrijednu medicinsku opremu te osigurao sredstva za nabavku dva monitora za praćenje vitalnih znakova.

Sljedeći ovaj primjer, novčana sredstva za nabavku prijeko potrebnih aparata osigurali su bihaćki privrednici Halil Bajramović, Nedžad Čavkunović, Prošić Petrol, Grawe osiguranje kao i druge firme s područja kantona koje su se uključile u akciju pomoći Bolnici.

Dva anesteziološka aparata donirali su Esma i Dragan Jakovljević, bračni par porijeklom iz Bihaća koji trenutno živi u Minhenu.

„Uz veliku pomoć naših privrednika i sugrađana koji su novac uplaćivali putem donatorskih računa u proteklih nekoliko dana prikupili smo značajna novčana sredstva s kojima su već izvršene uplate za nabavku tri aparata i sada čekamo njihovu isporuku“, naglasio je dr Havić, direktor Kantonalne bolnice.

Obzirom na rastuće potrebe i izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa , nastavljamo aktivnosti prikupljanja pomoći i ovim putem se zahvaljujemo svima koji su svojim donacijama već podržali Kantonalnu bolnicu i omogućili nabavku opreme nužne za spašavanje ljudskih života u borbi protiv pandemije, kao i svima onima koji će to tek učiniti.

The post KB Dr. Irfan Ljubijankić – Prikupljeno 92.660,42 KM i 4.348,00 € novčanih donacija appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba