Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjera: Mjesto koje sije smrt

Na Google maps je pronađena “crna rupa” u Pacifiku te su o njoj odmah krenule teorije šta je i šta predstavlja.Vojna baza
Snimak iznad Pacifika čini se da pokazuje greben koji okružuje crna jama, a koja naizgled uranja duboko u Zemlju. Oni koji su primjetili ovaj prizor na Google mapi mislili su da je zamagljena zbog nacionalne bezbjednosti i jedna od sumnji je bila da se radi o vojnoj bazi.

Međutim, zadivljujuća scena je jednostavno optička iluzija. „Rupa“ je u stvari gusto zbijena šuma stabala pisonije na udaljenom ostrvu Vostok, 400 milja sjeverozapadno od tropskog raja Tahitija. Vostok je lijep, ali i smrtonosan.

Pisonije su također poznate kao ubice ptica, a u njegovoj gustoj krošnji su zamršene kosti onih koji su postali njene žrtve. Razlog? Njegovo super-ljepljivo sjeme.

Razni mehanizmi
Drveće širi svoje sjeme raznim mehanizmima. Oni mogu koristiti vjetar da ih raznose ili podstiču životinje da ih pojedu i odlažu na drugom kraju.

Ali na malom ostrvu kao što je Vostok, zapravo nema gdje da se sjeme raširi, pa je drveću potrebno „rješenje“. Drveće je razvilo sjeme koje se zalijepi za morske ptice koje se gnijezde na udaljenom ostrvu.

Međutim, sjemenke su toliko ljepljive da se ptice mogu potpuno zaplesti u njih. Sama težina sjemena može da optereti ptice, sprječavajući ih da polete.

Evoluciona korist
Ova stabla ozloglašeno poznata kao ‘hvatači ptica’ mogu imati razoran utjecaj. Studija o ostrvu na Sejšelima, koje je također dom drveća pizonije, pokazala je da su ubili četvrtinu bijelih čigri i skoro desetinu tropskih strižnjaka,pAvaziše

I izgleda da nema evolucione koristi od ljepljivog sjemena drveća ‘hvatača ptica’.

– Ekstremna ljepljivost sjemena očigledno je evoluirala da bi se odupirala uklanjanju od strane morskih ptica i tako olakšala širenje na velike udaljenosti – napisao je autor Alan Burger u studiji za „Journal of Tropical Ecology“

Ogromna rupa u okeanu je u stvari otok pun slučajnih ubica ptica.

Izvor vijesti: haber.ba