Danas je u Gradskoj upravi gradonačelnik Elvedin Sedić primio predstavnike Udruženja plasteničarske proizvodnje Bihać,a zatim i predstavnike Udruženja pčelara Bihać

Ovi sastanci dio su prethodnih konsultacija gradonačelnika sa proljoprivrednim proizvođačima u cilju što kvalitetnije izrade ovogodišnjeg Programa poticaja iz oblasti poljoprivrede Grada Bihaća.

 

Predstavnici Udruženja plasteničarske proizvodnje povrća i jagodičastog voća izrazili su svoje zadovoljstvo prošlogodišnjim programom poticaja plasteničke proizvodnje i javnim pozivom koji je sproveden, kao i Programom podrške uzgoju jagode u zaštićenom prostoru koju je prošle godine Grad Bihać realizirao uz podršku agencije TIKA. S tim u vezi, prijedlog udruženja je da i ove godine poticajne mjere na nivou grada sprovedu na isti način.

 

Udruženje pčelara Bihać jedno je od najorganizovanijih i najnagrađivanijih u BiH, a med sa područja Bihaća i USK jedan je od najkvalitetnijih u regiji, zbog čistoće prirode u ovom dijelu naše zemlje. Svjesni značaja pčelinjih zajednica za biološku ravnotežu, ali i troškova koje pčelari imaju za njihovo očuvanje, Grad Bihać će i ove godine, kao i prošle, kroz Program poticaja poljoprivredi finansijski podržati udruženje pri nabavci pčelinjih pogača, ali ove godine u nešto višem iznosu zbog poskupljenja cijena nabavke istih. Prijedlog udruženja je da se za narednu godinu izvrši registracija svih članova udruženja u registar poljoprivrednih proizvođača Grada Bihaća, te da se planiraju direktni poticaji i za taj vid poljoprivrede.