Dedić: Povećali smo sredstva za poljoprivredu, možete se osloniti na domaću proizvodnju

Na redovnoj konferenciji za medije danas se javnosti obratio i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, koji je kazao kako nema razloga za brigu, kao i da država ima spremne rezerve hrane za krizni period.

Objasnio je kako je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva krenulo u realizaciju seta mjera koji imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u FBiH, kao i da je izuzetno važno da se u FBiH svaki građanin tokom ovog perioda može osloniti na domaću proizvodnju.

“Najznačanija izmjena odnosi se na planirana sredstva za pokretanje proizvodnje proljetne i jesenjske sjetve. Umjesto prvobitno planiranih 500.000 KM, danas smo izmjenom programa planirali sredstva u iznosu od 9 miliona KM kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati sufinansiranje troškova nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava”, objasnio je Dedić.

Osim toga, kroz jesenju sjetvu nastojat će obezbijediti podršku i garanciju otkupa za sve proizvedene domaće proizvode, naglasio je.

“Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da obezbijede svim zainteresiranim proizvođačima da mogu koristiti neobrađeno poljoprivredno zemljište. Također, preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnina i koncecijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od najmanje tri mjeseca od roka dospijeća u ovoj godini”, dodaje.

Današnjim izmjenama programa ukinuta su i ograničenja za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica. Rokovi za podnošenje zahtjeva produženi su za 30 dana, a obezbijeđeno je i 10 miliona KM sredstava koja su raspoloživa za isplatu poticaja, koja će početi već naredne sedmice.

“Ovom prilikom pozivam kantonalna ministarstva nadležna za oblast poljoprivrede da u što kraćem roku odrade svoj dio posla s obzirom da pojedini kantoni još nisu dostavili zahtjev. Također, pozvali smo sve nivoe vlasti da iz svojih budžeta izdvoje veća sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. S tim u vezi, mi smo danas u ministarstvu pripremili i uputili proceduru, izmjenu i dopunu zakona o poljoprivrednom zemljištu u federaciji kako bi namjenska sredstva od pljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, tj. namjenska sredstva kojih trenutno ima oko 20 miliona KM na računima stavili u funkciju kantonima za podršku proljetnoj i jesenjoj sjetvi”, objašnjava.

Ovo je izmjena zakona koja je privremenog karaktera i odnosi se na period do 30. juna sljedeće godine. Dodao je kako su osigurane dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, kao i dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca.

Ministarstvo je odgovorno za realizaciju ovih mjera, ali od poljoprivrednih proizvođača i nadležnih organa očekujemo puni angažman na svim nivoima. Svima njima, naravno, stojimo na raspolaganju, zaključio je.

The post Dedić: Povećali smo sredstva za poljoprivredu, možete se osloniti na domaću proizvodnju appeared first on usn.ba.