Komandant OŠCZ Bosanska Krupa: Ukoliko se građani ne budu pridržavati svih naredbi i mjera od subote potpuni karantin u općini

Krupa

Danas je održana još jedna u nizu sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa (OŠCZ) s ciljem praćenja stanja po pitanju pandemije koronavirusa. Donesene su nove naredbe radi usaglašavanja s naredbama viših nivoa vlasti. Kao jedna od rigoroznijih mjera koja će se možda provesti u narednim danima, kako se moglo čuti, jeste formiranje potpunog karantena u općini, odnosno zabrana kretanja 24 sata dnevno.

Formirani su krizni štabovi po mjesnim zajednicama koji će kontrolisati poštivanje obavezne samoizolacije i pomagati građanima kojima je pomoć neophodna, recimo u nabavci životnih namirnica. Dogovoreno je i formiranje karantina, tj. izolatorija u blizini Doma zdravlja. Tržnim centrima i manjim prodavnicama kojima je dozvoljen rad u ovim okolnostima izdana je preporuka da osim broja kupaca ograniče i vrijeme zadržavanja kupca na maksimalno 10 minuta.

„Danas smo donijeli odluku o angažovanju sredstava potrebnih za prevazilaženje ove krize, nove naredbe koje su ustvari usaglašene sa naredbama Kantonalnog štaba civilne zaštite. Prema naredbama koje smo donijeli idemo na formiranje karantina koji će biti smješten u Prvoj osnovnoj školi. Već smo to dogovorili sa direktorima škole, Doma zdravlja i JKP“, kaže komandant OŠCZ Armin Halitović.

Općinski štab civilne zaštite pozvao je sve organizacije s područja općine Bosanska Krupa koje se žele uključiti u pružanju pomoći starim i iznemoglim osobama koje su u samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite, kao i ostaloj populaciji, da svoje djelovanje prijave Crvenom križu i OŠCZ. Također, naređeno je svim javnim ustanovama, javnim preduzećima, predstavnicima vjerskog, kulturnog i sportskog života da se u roku od 24 sata stave na raspolaganje OŠCZ u pravcu poduzimanja preventivnih mjera i saniranja posljedica izazvanih koronavirusom.

Jučer je OŠCZ imenovao povjerenike, a na ovoj sjednici formirao krizne štabove u mjesnim zajednicama koji će, kako kaže komandant Halitović, dobiti jasna uputstva koja se tiču praćenja ljudi u izolaciji, pomaganja ljudima kojima je neophodna bilo kakva vrsta pomoći.

„Formirat ćemo call centar koji će biti na jednom mjestu, na te telefone će građani moći zvati i to nam je potrebno jer se pripremamo za totalni karantin, zabranu kretanja 24 sata dnevno, ali ćemo o tome dati više informacija kada za to dođe vrijeme“, zaključio je komandant Armin Halitović.

OŠCZ sve građane poziva na odgovornost i saradnju, moli građane da pri kupovini, u tržnom centru ili ispred gdje čekaju, drže socijalnu distancu i da imaju razumijevanja za akreditovana lica, odnosno volontere koji nabavku neophodnih životnih namirnica obavljaju za građane sa zabranom kretanja.