Denis Bećirović : Rezolucija o genocidu u Srebrenici važna za cijeli svijet

Povodom predstavljanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić borave u Njujorku, gdje su jučer, odmah po dolasku, imali nekoliko važnih sastanaka.

S Guteresom
U ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” Bećirović otkriva da će ovih dana imati sastanke koji su vrlo važni za našu zemlju, a, između ostalog, planirani su susreti s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guteresom (Guterres), predsjednikom Generalne skupštine UN-a Denisom Frensisom (Dennis Francis), te ambasadorima zemalja članica UN-a.

– Imamo i niz drugih, vrlo važnih sastanaka, a sve s ciljem da pokažemo zašto je važno za BiH, ali i za cijeli svijet, da Rezolucija o 11. julu, kao Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, bude usvojena – kazao nam je Bećirović.

Osim što se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će biti obilježavan svake godine, bezrezervno se osuđuju svako poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a države članice pozivaju na striktno poštivanje odluka Međunarodnog suda pravde.

Od generalnog sekretara UN-a, dodaje Bećirović, traži se da svim članicama, organizacijama sistema UN-a i organizacijama civilnog društva skrene pažnju na ovu rezoluciju.

– Ova rezolucija, to posebno naglašavam, nije uperena ni protiv koga, ni protiv jednog naroda i ona je u interesu svih građana i naroda BiH, a jednako tako i cijelog čovječanstva – istakao je Bećirović.

Bijes Srbije
Komentirajući jaku diplomatsku ofanzivu, ali i izljeve bijesa iz Srbije i RS, Bećirović kaže da želi vjerovati da će svi na kraju shvatiti smisao ovog dokumenta.

– Na koncu, cijelo čovječanstvo ima obavezu da izvuče pouku iz neuspjeha u sprečavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Svi zajedno treba da težimo da se takvo zlo nikada više i nikome ne ponovi – pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nije sada važno ko će glasati
Dodaje da u ovoj fazi nije važno baviti se time ko će glasati za usvajanje predložene rezolucije, a ko možda neće, već ukazati na elementarne pravne činjenice i norme međunarodnog prava, kako bi ih svaka članica Generalne skupštine UN-a prije glasanja imala u vidu. Vjeruje da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici početkom maja biti usvojena, jer je u funkciji budućnosti i prevencije genocida bilo gdje u svijetu,piše Avaz

Izvor vijesti: haber.ba