Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred tročlanim Sudskim vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Melika Murtezić, održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, kao i sekretarki Općine Almi Destanović, za još dva mjeseca.

 

Tužilaštvo je za Hadžibajrića produženje pritvora zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Destanović produženje pritvora traženo zbog opasnosti od bjekstva, te također opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Proširena istraga

 

Tužilac Darko Soldat danas je Vijeću kazao da je Tužilaštvo u dosadašnjem dijelu istrage saslušao određeni broj svjedoka, odnosno uposlenika Općine, čiji su iskazi, kako je naveo, potvrdili navode Tužilaštva da su ponašanjem Hadžibajrića i Destanović potpuno suspendovani organi odlučivanja.

 

Kazao je da je istraga proširena za dvije tačke u odnosu na Hadžibajrića – prva se odnosi na neprijavljivanje imovine, a druga se tiče krivotvorenja spisa.