Donald Tramp otvorio nalog na TikToku: Broj pratilaca vrtoglavo raste

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Trump) pridružio se TikToku, društvenoj mreži za kratke videozapise, koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDance i koju je kao predsjednik pokušao zabraniti.

Politico, koji je prvi objavio vijest, rekao je da je Tramp u subotu navečer objavio inicijalni video na svom profilu. Tramp u videu pozdravlja fanove na borbi Ultimate Fighting Championship u Newarku, Nju Džerzi.

Profil s adresom @realdonaldtrump sakupio je više od 450.000 pratilaca do 8 sati po GMT-u (10 sati po srednjoevropskom vremenu) u nedjelju.

ByteDance na sudu osporava američki zakon koji je stupio na snagu u aprilu prema kojem mora prodati TikTok do sljedećeg januara ili se suočiti sa zabranom.

Bijela kuća tvrdi da ne želi zabraniti TikTok, ali zbog nacionalne sigurnosti želi da ta društvena mreža više ne bude u kineskom vlasništvu.

TikTok tvrdi da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom i da je poduzeo značajne mjere za zaštitu privatnosti svojih korisnika, piše Hina.

Sud je blokirao Trampov pokušaj da zabrani TikTok 2020. dok je bio predsjednik. U martu je rekao da je platforma prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali i da bi njena zabrana naštetila mladima i samo ojačala platformu Facebook koju snažno kritizira.

Kampanja za reizbor predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pridružila se aplikaciji u februaru, prneosi Avaz.

Izvor vijesti: haber.ba