ELVEDIN SEDIĆ: Prioritete mještana, privrednika i poljoprivrednika smatram vlastitim prioritetima

Danas smo posjetili MZ Izačić, Kamenicu i Klokot. Prioritete mještana, privrednika i poljoprivrednika smatram vlastitim prioritetima.

Ponosni Izačić, najzapadnija kapija naše zemlje i jedna od najmnogoljudnijih bihaćkih mjesnih zajednica ima veliki poljoprivredni potencijal u koji je neophodno kontinuirano ulagati, kako sa viših nivoa vlasti, tako i sa lokalnog. Shodno tome, te činjenici da vrijedni mještani ove MZ često vlastitim sredstvima zajedno sa Gradom sufinansiraju izgradnju javne infrastrukture, tu je praksu neophodno nastaviti.

Poslovna zona na Kamenici je jedno od privrednih središta Bihaća. Grad je uz učešće kantonalnog i federalnog nivoa 2019. godine u izgradnju infrastrukture unutar te PZ uložio 600.000 KM. Broj privrednih subjekata koji su u posljednjih nekoliko godina počeli da posluju tamo daje nam za obavezu da iznalazimo sredstva na svim nivoima vlasti za izgradnju kompletne infrastrukture, u cilju stvaranja boljih uvjeta postojećim i privlačenja novih investitora. Kako je PZ Kamenica već prilično popunjena, nameće se potreba za njeno širenje… Jedna od vrijednijih investicija prošle godine na tom reonu bila je i dugo očekivana putna komunikacija Kamenica-Vrkašić od 380 hiljada KM.

Klokot posjeduje neprocjenjiv prirodni resurs – izvoriše pitke vode kojim rukovodi JP Vodovod Bihać, a koje je neophodno dodatno zaštiti i unaprijediti negovu iskoristivost. Dobra vijest došla je prije par dana iz Parlamenta FBiH gdje je usvojenim amandmanom na Budžet FBiH osigurano 2,8 miliona KM za prečistač vode. Pored toga, rijeka Klokot predstavlja ogroman potencijal i kada je u pitanju uzgoj ribe, ribolov i turizam. U tom naselju strani investior započeo je izgradnju poizvodnog pogona iz oblasti metalne industrije (CNC obrada metala), koji će zapošljavati 250, a u kasnijoj fazi i do 500 radnika.