Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se ojačava status Palestine u UN-u,BiH glasala ZA

Uz Bosnu i Hercegovinu u korist rezolucije iz naše regije glasale su još Slovenija, Srbija, i Crna Gora, dok su Albanija, Hrvatska, i Sjeverna Makedonija bile suzdržane, piše N1.

Inače, ZA je glasalo 15 zemalja EU. Iz regije za su bile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija. Među suzdržanim je bilo 10 zemalja EU, među njima i Hrvatska, a od ostalih zemalja regije suzdržane su bile Albanija i Sjeverna Makedonija.

Protiv su bile dvije zemlje EU – Mađarska i Češka.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da “ponovno povoljno razmotri stvar” i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je “Palestinska uprava kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim nacijama“.

Prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN-a, misija SAD-a pri UN-u naznačila je da će SAD ponovno staviti veto ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo poslan Vijeću sigurnosti, rekavši: “Očekujemo sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu“.

Američka misija saopštila je da Palestinska uprava ne ispunjava kriterije za članstvo u UN-u i da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s palestinskim članstvom.

U aprilu su palestinske vlasti ponovno pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca SAD je stavio veto na pokušaj Palestinaca da postignu status članstva. Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za i jednu protiv, uz veto SAD-a. Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu “sramotnim prijedlogom”, dok je predsjedništvo Palestinske uprave nazvalo veto “nepoštenim, nemoralnim i neopravdanim”.

U septembru 2011. Palestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN-a kao neovisne države članice. Godinu dana kasnije, UN je odlučio da će se status Palestinske samouprave “nečlanica promatrač” promijeniti u “nečlanica država promatrač”, slično Vatikanu.

Izvor vijesti: haber.ba