Izraelski ambasador Erdan izazvao incident: Uništio kopiju Povelje UN-a

Gilad Erdan izraelski ambasador izazvao je incident, tokom današnje rasprave u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kada je na bini uništio kopiju Povelje UN-a tvrdeći da je ova organizacija “prekršile vlastitu povelju dopuštajući Palestini da bude primljena u članstvo”.

– Danas ću vam podići ogledalo – rekao je Erdan, vadeći šreder papira u kojem je uništi kopiju Povelje.

– Svojim rukama uništavate Povelju UN-a. Da, da, to je ono što radite. Usitnjavanje Povelje UN-a. Sram vas bilo – poručio je izraelski ambasador, piše Avaz.

On je ranije, tokom debate o predstojećoj rezoluciji, kazao da Ujedinjene nacije pokušavaju dozvoliti “terorističkoj državi” da postane članica.

Erdan je zaključio da će palestinsku državu voditi “Hitler našeg vremena”.

Podsjećamo, rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita palestinsko članstvo u ovoj svjetskoj oragnizaciji, usvojena je u petak sa 143 glasa za, devet glasova protiv i 25 suzdržanih.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da “ponovno povoljno razmotri stvar” i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je “Palestinska uprava kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim nacijama”.

Izvor vijesti: haber.ba