I NATO ulaže u evropske startupe

Savez je predstavio fond još u ljeto 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu. Obećavši ulaganje u tehnologije koje bi unaprijedile njegove obrambene sposobnosti. Fond podržava 24 od 32 zemlje članice NATO-a, uključujući Finsku i Švedsku, koje su se savezu pridružile ranije ove godine.

U tekućem tjednu je NATO-ov Inovacijski fond (NIF) potvrdio kako je izravno uložio u četiri europske tehnološke kompanije. Smatraju da će pomoći u rješavanju izazova u obrani, sigurnosti i otpornosti.

Sredstva su dodijeljena tvrtki Fractile sa sjedištem u Londonu, koja proizvodi računalne čipove s ciljem ubrzavanja razvoja velikih jezičnih modela (LLM) poput onih koji pokreću ChatGPT. Njemačka kompanija ARX Robotics, koja dizajnira bespilotne robote s funkcijama koje uključuju dizanje teških tereta i sigurnosnih nadzora.

Ostale dvije startup kompanije su britanski proizvođač iCOMAT, koji proizvodi lakše materijale za vozila. Space Forge, velška kompanija koja koristi uvjete svemira – kao što su mikrogravitacija i vakuum – za proizvodnju poluvodiča u orbiti.

“Omogućavanje pristupa strateškim tehnologijama ključno je za osiguranje sigurne i prosperitetne budućnosti za milijardu građana saveza,” rekao je Andrea Traversone, glavni partner fonda, piše PoslovniPuls.

Fond je također sklopio partnerstva s venture capital tvrtkama Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital i Vsquared Ventures kako bi podržao daljnja ulaganja u duboku tehnologiju na europskom kontinentu.

Izvor vijesti: haber.ba