Ismet Kurić:Šuhret Fazlić je jedino rješenje za premijera Usk-a

Čovjek koji cjeli život teži redu, radu i disciplini sa nultom stopom za korupciju!

Bez čestite politike, koja je javna, transparentna i spremna da primi kako pohvale tako i kritike nema napred, jer osnovno i elementarno pravo svake normalne demokratske politike je rad i podnošenje izvještaja o radu, pa bio on pozitivan ili negativan, NES je ima sve predpostavke da bude normalna politička partija.

Šta kažete na trenutna politička situacija u BiH?

Pa ne znam koliko sam ja pozvan da govorim o ovoj temi, imajući u vidu da sva ova dešavanja posmatram sa strane ali pošto je ovo vrijeme osjetljivoj i nadasve zahtjevno, rećiću šta mislim o ovoj temi.

 

BiH je konstantno u izborima i samim tim se održava jedna vještački napeta atmosfera, koja razvlači pamet svima u državi, posebno mladim ljudima, koji se sve lakše odlučuju na odlazak.

Ta napetost, na žalost, postaje glavni alat za opstanak u vlasti, naročito “onih” koji ovu državu žele podijeliti.

Međunarodna zajednica nije pokazala dovoljno volje da rješava nastale probleme, a domaći političari na mogu ili neće da se dogovore. Mislim da je sve više opredijeljena za održavanje ovog stanja, jer još ne znamo kakvu BiH “oni” žele, očito ne onakvu, kakvu je Mi vidimo!

 

Izborni Zakon ne bih bio sporan, da se prije sprovedu ili nametnu presude Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, implementacijom ovih presude same bi se otklonile sve nedoumice koje sad imamo. Visoki predstavnik treba nametnuti te presuda, jer su One imperativ savremenoj europskoj stečevini i samim tim olakšati sebi i Međunarodna zajednica. Ostalo bi trebalo a i moglo se tad prepustiti domaćim političarima, da se dogovaraju, odrediti rok, a zatim sankcionirati sve One koji opstruiraju i koče BiH na Nato i EU putu. Naravno da vanjska politika BiH mora odlučno smanjiti utjecaj susjednih politika, koje snose veliku odgovornost za trenutno stanje u BiH.

Rat u Ukrajini ima dosta zajedničkog sa dešavanjima u BiH, tu je problem Kosova, ne stabilna politička situacija u Crnoj Gori…

Sve u svemu, živimo u političko nestabilnom okruženju, koje ima jake refleksije na našu državu.

Bili ste član SDA-a i Asda, kakva je razlika i imali je?

Tačno, bio sam član SDA od 2005. – 2010. kada sam isključen iz iste, odlukom tadašnjeg predsjednika Seada Kadića.

Moje isključenje je uslijedilo, nakon mog insistiranja na smjeni kadrova koji su vršili zloupotrebe na izvršnim funkcijama direktora JU i poduzeća.

SDA je tad, sa Seadom Kadićem, štitila korumpirane kadrove, nesposobne da vode društvena poduzeća, što je istim donosili velike gubitke u poslovanje, zbog kojih i danas imamo velikih problema. Štiteći takve kadrove, oko stranke su se okupila interesne grupe, koje su imale zadatak da ti kadrovi ostanu, služe isključivo njima, a sve One koji tako ne misle, udaljiti i isključiti iz stranke. Znači, NISAM napustio SDA, ja sam ISKLJUČEN iz iste, zbog interesa najgorih pojedinaca i skupina okupljenih oko stranke tad, znalo se je da neću ugroziti svoj integritet i poštenje zbog bilo kakvih interesa, znali su da sam kao komandant imao stotine prilika za isto i uvijek je završavalo na isti način, loše po ovakve skupine i pojedince, postao sam za njih previše težak balast.

 

Kao Vijećnik u OV Bihać, postao sam neovisni Vijećnik, bez kluba i stranke. Nakon izvjesnog vremena, na poziv rukovodstva Asda, postajem njen član, a to mi se u to vrijeme učinilo i logičnom odlukom. U Asda ostajem do njenog gašenja i prestanka rada iste. U Asda sam bio aktivan član, Predsjednik Gradske Organizacije i zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

 

Moj aktivno djelovanje i rad, traje do 2018, kada dolazi do mog ne slaganja s politikom, zbog koje sam isključen iz SDA, radi se o nezakonitom imenovanju policijskog komesara Muje Koričića, što je dobilo svoj tužilački i sudski epilog…

Asda je stala na stranu Muje Koričića, tad mi je bilo jasno, da moj rad i rezultati kao Predsjednika GO Asda i moj nesebični aktivizam na promociji stranke, manje vrijede. Slobodno mogu reći, da imenovanjem Muje Koričića, vidim Asda u dva vremena, prije Muje Koričića i Asda/Nes s Mujom Koričićem. To definitivno nije bila ista stranka i ako su je nastavili voditi isti ljudi. Asda prije Muje Koričića je bila stranka u kojoj se vodilo računa o članstvu i učlanjivanju, kadrovima i politici stranke, koju isti trebaju voditi, vodilo se računa o časti i ugledu stranke, o našoj opredijeljenosti da čuvamo dignitet obrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, naših heroja i našeg 5. Korpusa i AR BiH. Nakon nezakonitog imenovanja Muje Korčića, prestao je moj mandat Predsjednika GO Asda, na moj zahtjev i moje članstvo je postalo samo statistička činjenica do gašenja stranke. Već tad je Asda bila na izdisaju, vidjelo se da stranka klizi u ne željenom pravcu. Vlast postaje mamac za nezakonito djelovanje, loše kadroviranje, prijem već korumpiranih kadrova, što brzo rezultira hapšenjima, ozbiljnim istragama i potvrđenim optužnicama. Stranka postaje aktivna meta pravosudnih institucija i kao takva se morala ugasiti, utopiti se u neki NES, sa isto tako neafirmiranom lokalnom strankom iz Starog Grada Sarajevo, pa sretno im bilo…

Nisam prihvatio poziv Nermina Ogreševića, da se priključim NES-u, odbio sam, smatrajući da mi tu nije mjesto, te sam se istom zahvalio.

Kako Vam se čini rad aktualne Vlade USK-a?

Vlada je svoj mandat počela sa nezakonitim imenovanjem, grubim kršenjem zakona ove države, te slobodno mogu reći, da je Vlada Mustafe Ružnića radila u sjeni, izgubljene podrške i trgovine utjecajem istaknuti funkcionera SDP-a, NES-a i zastupnika SBB-a i NB. Pod stalnim pritiskom afera u Vladi i Skupštini USK-a, uz nedostatak jasne programske vizije, Vlada USK-a je radila po željama svojih vođa i nezasitnih zastupnika, kriminalnih lobija, koji su osjetili svoj trenutak. Nedostatak vizije i projekata nije spriječilo Vladu USK-a da troši budžet netransparentno i nezakonito, što potvrđuje i činjenica da ni jedan Budžet i Zakon o izvršenju, nije usvojen u Skupštini USK-a. Osnovno i elementarno pravo svake normalne demokratske politike i organizacione jedinice društva je rad i podnošenje izvještaja o radu, pa bio on pozitivan ili negativan, NES je ima sve predpostavke da bude normalna politička partija, ima svoje općinske/gradske oblike organiziranja, kantonalne/regionalne organizacije kao i samu organizaciju na državnom nivou, smatramo da se odluke u njihovim organizacijama donose demokratski, međutim istinski to nije tako, to svi znaju i oni koji su proforme imenovani na pozicije nazovi predsjednika i svi ostali u cijelom NES-u, da se sve pitaju samo dva čovjeka, Ogrešević i Hozanović, da oni se pitaju i za rad Vlade USK-a, zbog toga se nepodnose nigdje izvještaji, niti u Vladi USK-a, niti u javnim poduzećima i javnim ustanovama na nivou kantona, to nesmijemo dozvoliti više, demokracija se mora vratiti na velika vrata na USK-a, mi smo se borili i krvarili zbog toga, sekte moraju postati naša prošlost. Od nastanka kantona, to se nikad ni jednoj Vladi nije desilo…

 

Vlada je imala i dobru podršku Vlade Federacije, nikad bolje punjenje budžeta, pa se stoga može reći da ovoj vladi nije falilo para. Budžeti su trošeni i potrošeni, problemi koje smo imali do ove vlade, uglavnom imamo i sad i puno veći, u oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivredi koja i dalje stagnira, privredi ništa novo, MUP-u da i ne pričamo, šta i kako ocijeniti?

Ako je Skupština ne može ocijeniti, koja je i imenovala, kako bih ja to mogao.

 

Kako komentirate liste ASDA/NES za predstojeće izbore i zašto Nermin Ogrešević nije ni na jednoj?

Iznenadila me iskreno lista za kantonalnu skupštinu i Zastupnički dom parlamenta FBiH, dok je lista za Državni parlament, očekivana i dobra, s nekim ne potrebnim imenima. Što je natjeralo Nermina Ogreševića da sačini ovakvu listu i zašto, on po prvi put nije nosioc liste za kanton, bi bilo interesantno pitati Njega, mada upućeniji u zbivanje u ASDA/NES, tvrde da i pored želje da se riješe kompromitirajućih, optuženih, presuđenih te kandidata pod ozbiljnim kriminalističkim istragama, nije smio zbog ucjena istih, da će srušiti Vladu i naći nove partnere. To je vjerujem i odgovor zašto Nermin Ogrešević nije na listama svoje stranke. A pitam ja Vas, ko bi normalan i bio nosioc liste takvim kandidatima, mada znam da imaju i oni koji to moraju pa im trebamo to i halaliti, a građani im trebaju pokazati da se ovakve greške nepraštaju, mi nikad nismo težili sektaškom načinu promišljanja, mi smo muslimani Europske provenijencije.

 

Ovom listom ASDA/NES šalje lošu poruku glasačima, da ne žele ništa mijenjati i ako i takvi kakvi jesu, nisu imali podršku Skupštine USK-a, koja je zabilježila naj lošiji rad od osnivanja, s najmanje održanih sjednica (25) u mandatu. Čudi me i data prednost katastrofalnim kandidatima, osumnjičenim i presuđenim za razne malverzacije i seksualne afere, u odnosu na stare i sigurno pouzdanije i kvalitetnije kadrove.

 

Federalna lista je slična kantonalnoj, bez ukusa i mirisa. Sve u svemu moram priznati da ima dobrih kandidata, bačenih u treći plan, s malim ili nikakvim izgledom za prolaz. Takvim želim puno uspjeha u izbornoj kampanji.

 

Trenutno ste u PoMAK-u i na listi ste za kantonalnu skupštinu, šta je razlog ulaska u PoMAK?

 

Očito da nisam imao sreće, iz SDA me isključili kriminalci, profiteri i sadašnji preletači, nisam dočekao, velikim djelom i mojom zaslugom ovo čišćenje SDA, a Asda se ugasila.

Po svom habitusu sam borac, znam, umijem i hoću da pomognem svom narodu, mojim prijateljima i svojoj okolini, kao i svim političkim opcijama koje predstavljaju Bošnjake, to mi je životna misija. Bez čestite politike, koja je javna, transparentna i spremna da primi kako pohvale tako i kritike nema napred, stoga sam primijetio ekipu kvalitetnih mladih ljudi, predvođeni starim vrijednim svake pohvale kadrom, Šuhretom Fazlićem, u toj ekipi su bili već moji istomišljenici po političkom promišljanju Zikrija Duraković, u isto vrijeme se priključuju Hajrudin Havić i Rusmira Konjević, ja sam zamolio čestitog inspektora Abdijanović Mirhada da zajedno sa mnom ide u nove bitke za istinu, pravdu, bolje sutra, a koji je bio jedan od aktera teroriziranja od Komesara MUP-a USK-a, da zajedno pomognemo što boljim rezultatima mlade političke partije koja ima sve da bude lider i korektor promjena na USK-a. Stoga treba mijenjati ljude u stranci ako se to može, ako ne onda treba mijenjati stranku, prije nego sebe, svoje životne principe i stavove i tako prepustiti svoju čast u prljave ruke nečasnih i nepošteni.

Moja čast može biti samo s časnijim i poštenijim.

To je glavni i jedini razlog što sam u Pomaku.

Koga bih kao iskusnog političara voljeli vidjeti na čelu kantona u narednom mandatu?

Pa najčasnijeg i najpoštenijeg, skromnog ali i sposobnog, odlučnog ali i znalca. Čovjek s iskustvom i koji liči na svoj narod, na svoje Krajišnike, Šuhreta Fazlića. Sposoban da vrati čast i poštenje u kantonalne institucije, javne ustanove i poduzeća, uspostavi političku ravnotežu na kantonu, suprotstavi se utjecajima raznim lobija, uspostavi kontrolu u javnu potrošnju i vrati transparentnost u radu Vlade USK-a, te da vrati zakonitost u radu kantonalnih institucija i to će biti naj bolja borba protiv korupcije.

 

Ismet Kurić