Izrael nastavio napade na centar Gaze

Razmjena vatre preko libanske granice između Izraela i moćne militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran također je eskalirala posljednjih sedmica, izazivajući strah od širenja rata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak da prekogranična neprijateljstva ne smiju da pretvore Liban u “još jednu Gazu”, upozoravajući na rizik od izazivanja “nezamislive” katastrofe.

Njegovo upozorenje stiglo je nakon što je Izrael pojačao svoje udare u pojasu Gaze, gdje je jedna bolnica u gradu Gaza prijavila najmanje 30 mrtvih u petak.

Borbe su nastavljene u subotu ujutro, a svjedoci su izvještavali o sukobima između militanata i izraelskih snaga u gradu Gaza.

U gradskom naselju Zejtun, izraelski helikopteri su pucali na militante, rekli su svjedoci.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da su trupe nastavile da provode operacije u centralnoj Gazi “eliminišući nekoliko naoružanih terorista i razbijajući terorističku infrastrukturu u toj oblasti”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Borbeni avioni i dodatni avioni pogodili su brojne terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, uključujući naoružane teroriste, skladišta oružja i dodatnu terorističku infrastrukturu – dodaje se.

U južnoj Gazi, Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopćio u petak da su 22 beživotna tijela i 45 ranjenih osoba prebačeno u terensku bolnicu Crvenog krsta nakon granatiranja “projektilima teškog kalibra” u blizini kancelarije te humanitarne organizacije u Gazi.

– Gađanje tako opasno blizu humanitarnih struktura dovodi u opasnost živote civila i humanitaraca – saopćeno je iz MKCK-a na društvenoj mreži X.

Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas okrivilo je Izrael za granatiranje, rekavši da je u napadu poginulo 25 osoba i 50 ranjeno u južnoj priobalnoj oblasti Al-Mavasi, gdje se hiljade raseljenih ljudi sklanjaju u šatore,pišu Vijesti

Portparol izraelske vojske nije priznao bilo kakvu ulogu u incidentu, ali je rekao da su “u toku revizije”.

Na sjeveru Pojasa, teritorijalno ministarstvo zdravlja navodi da je direktor bolnice Al-Ahli u gradu Gazi prijavio 30 mrtvih u vazdušnim napadima.

Portparol Agencije za civilnu odbranu Mahmud Basal rekao je da je pet opštinskih radnika poginulo kada je bombardovana garaža u gradu.

Izvor vijesti: haber.ba