Jasna poruka iz WHO: Kraj epidemije u Aziji nije ni blizu

Čak i uz sve mjere, rizik od prenošenja u regiji neće nestati sve dok je pandemija prisutna, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor za zapadni Pacifik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Novi koronavirus prvi put se pojavio u centralnoj Kini krajem 2019. Broj zaraženih je sada premašio 770.000 slučajeva širom svijeta, a SAD, Italija i Španija premašile su Kinu po potvrđenom broju slučajeva zaraze, javlja “FENA”.

“Dopusitie mi da budem jasan. Epidemija je daleko od okončanja u regiji Azije i Pacifika. Ovo će biti dugoročna bitka i ne smijemo se opuštati. Sve zemlje se moraju pripremiti za veliki broj zaraženih”, rekao je Kasai na virtuelnom brifingu za medije.

Zemlje s ograničenim resursima su prioritet, poput zemalja u pacifičkoj regiji, dodao je, jer one moraju slati svoje uzorke u druge zemlje radi dijagnoze, a ograničenja transporta otežavaju to.

Kasai je upozorio da se zemlje koje su počele bilježiti smanjenje broja zaraženih ne bi trebale opuštati ili će se virus vratiti.

Izvor vijesti: haber.ba