Incko: MMF će BiH staviti na raspolaganje 150 miliona eura

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) izjavio je da će se svi u BiH iznenaditi koliku pomoć će dobiti od međunarodne zajednice za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom.

– Imali smo danas veliki sastanak, gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice Vijeća za implementaciju mira i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći – rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, sastanku su prisustvovali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su mu potvrdili da će BiH staviti na raspolaganje veliku sumu novca.

– Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, da će BiH staviti na raspolaganje 150 miliona eura, a ako budu povoljni uvjeti, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma mogla bi se i povećati – istaknuo je Incko i dodao da su sastanku prisustvovali i predstavnici UN-a, EU i Svjetske zdravstvene organizacije.

On je istaknuo da će, ako BiH usvoji budžet, to biti signal međunarodnoj zajednici da reagira i pošalje pomoć.

Incko je podsjetio da se budžet BiH nije mijenjao osam godina, da u prethodnom periodu nije bilo ni problema izazvanih koronavirusom, a ni izbjeglica, te dodao da se budžet mora adaptirati, odnosno mijenjati.

The post Incko: MMF će BiH staviti na raspolaganje 150 miliona eura appeared first on usn.ba.