Kako je Bećirovićev domaćin u Bihaću kupovao zastupnike: Da kaže hoću ministra, mi damo, hoću ceste, mi damo

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović proteklog vikenda je boravio u Bihaću.

 

Ova posjeta bi možda prošla potpuno neopaženo da Bećirović nije odlučio “kidnapovati” okupljanje građana povodom 48. Internacionalne turističke Una Regate, te je gužvu na ovoj manifestaciji predstavio kao podršku njegovoj izbornoj kandidaturi.

 

Bećirović se, kako smo to ranije objavili, pohvalio putem svog Facebooka razgovorom sa hiljadama građana koji su ga “dočekali” u Bihaću.

 

Ubrzo su, međutim, korisnici društvenih mreža “provalili” o čemu se radi, a Bećirović je sadržaj objave na Facebooku u kojoj se navodilo kako su “hiljade građana dočekale Bećirovića u Bihaću” promijenio u “građani Bihaća srdačno dočekali Bećirovića…”.

 

Fotografije su ostale. Na njima se među “građanima koji su srdačno dočekali Bećirovića” ističe jedno, policijskim rječnikom kazano, odranije dobro poznato lice.

 

Na gotovo svim fotografijama iz Bihaća, rame uz rame sa Bećirovićem je Razim Halkić, protiv kojeg je Općinski sud u Bihaću nedavno potvrdio optužnicu zbog trgovine utjecajem.

 

Njemu se potvrđenom optužnicom na teret stavlja da je, koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK i zastupnik SDP-a BiH u Skupštini USK Zikriji Durakoviću, zastupniku u Skupštini USK, usmeno ponudio i obećao poziciju direktora JU Direkcije za ceste USK, kako bi Duraković u Skupštini USK glasao za Odluku o budžetu USK za 2021. godinu, te kako bi dalje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine, odnosno vlasti predvođene NES-om (A-SDA).

 

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u februaru ove godine pojavili snimci telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, predsjedavajući Skupštine Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

 

U tim snimcima se u kontekstu nuđenja pozicija spominju opozicioni zastupnici takozvane “Četvorke” Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić.

 

Na jednom objavljenom audiosnimku govori se o mitu koji bi se navodno ponudio opozicionim zastupnicima, a oni “neće ni da čuju”.

 

– Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje… Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom… Samo treba jedno od to četvero da kaže hoću ministra, mi damo, hoću ceste, mi damo – između ostalog se čuje na snimku na kojem, prema optužnici, govori Halkić.

 

Na drugom snimku koji se u to vrijeme također pojavio navodno Halkić sagovorniku priča između ostalog da je “Muriću dao zdravstvo”.