Nešić odgovorio Salkiću: U srednjoj školi sam trenirao mačevanje, sablju sam dobio na poklon

Predsjednik DNS-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nenad Nešić ocijenio je “smiješnim i neosnovanim” zahtjev potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića da Centralna izborna komisija BiH zabrani spot DNS-a u kojem se prikazuje scena primanja sablje, dok se u pozadini čuje ”Marš na Drinu”.

 

Salkić je saopćio da “oni što sa ‘Marš na Drinu’ i isukanom sabljom u izbore kreću jasno poručuju šta nas čeka u budućnosti ako budemo slabi, podijeljeni i neodlučni”.

 

– Logično bi bilo da Centralna izborna komisija zabrani ovakav spot, kazni stranku i njenog kandidata – naveo je Salkić.

 

Nešić je odgovorio da se “Marš na Drinu” izvodi širom svijeta, te da ga je snimila i poznata engleska rok grupa “The Shadows”.

 

– Кompozicija je simbol hrabrosti Srba tokom Prvog svjetskog rata kada su se, za razliku od Salkićevih predaka, Srbi borili na strani saveznika i iako malobrojniji izvojevali pobjedu nad superiornom austrougarskom vojskom – istakao je Nešić te poručio da je osporavanje ove srpske koračnice isto kao kada bi se “ljutili na Salkićev izbor muzike”.

 

Predsjednik DNS-a je poručio i da je spornu sablju dobio kao poklon od članova stranke u Donjem Žabaru.

 

– Moram reći da sam se obradovao jer, za neupućenog Salkića, mačevanje je sportska disciplina koju sam trenirao u srednjoškolskim danima. Nisam čuo da je mačevanje kao sport u međuvremenu zabranjeno!? To bi vam bilo kao kada bi digli dreku jer je neko košarkašu poklonio košarkašku loptu.

 

 

Sablja je simbol viteštva, čojstva, hrabrosti. I danas je državnici poklanjaju jedni drugim. Ako nekada poželi, Salkića ću rado odvesti u Beograd da pogleda impresivnu kolekciju sablji koje je Josip Broz Tito dobio od raznih državnika. Čudi me da je Salkić zaboravio reagovati kada je bivša predsjednica Hrvatske Кolinda Grabar-Кitarović prije tri godine, za svoj rođendan, sabljom presjekla lošinjski krokant, specijalitet lokalne kuhinje – poručio je Nešić.