Krajiški heroj s ljiljanima na vrhu Vlašića

Kroz hiljadugodišnju povijest Bosanska krajina rađala je heroje države Bosne i Hercegovine. Jedan od tih je general Mehmed Alagić. General je rođen 8. jula 1947. godine u Fajtovcima kod Sanskog Mosta. Otac mu se zvao Redžo, a majka Fermana. Svoje osnovno obrazovanje završava u rodnom mjestu dok vojnu akademiju okončava u Beogradu.

General Alagić bio je tenkista. Naš Mehmed prije zauzimanja Vlašića obavio je nekoliko razgovora s predsjednikom Izetbegovićem. Predsjednik ga je pitao da li ima plan za osvajanje Vlašića zbog toga što je Vlašić bio strateški veoma značajno mjesto za daljnji tok odbrambeno – oslobodilačkog rata. Sanjanin Alagić mu je odgovorio da ima plan i da radi na tome kako osvojiti vrh Vlašića, riječima ili će Vlašić meni ili ja njemu nešto po uzoru na Mehmeda Fatiha koji je govorio „Ili će Istanbul doći meni, ili ću ja stići do Istanbula“. U pripremama za oslobađanje Vlašića naši borci su bili dobro obučeni u toploj odjeći kao i s krpljama na nogama. Za vrijeme borbi temperatura je bila veoma niska, dostizala je i do minus 20 stepeni. Međutim, Vlašić je uspješno osvojen 23. marta 1995. godine, između ostalog neki su Vlašić nazivali „krovom svijeta“ zbog čvorišta na Paljeniku.

Na najvišem vrhu Vlašića postavljena je zastava s ljiljanima na nadmorskoj visini od 1943 m. Samim tim činom „srpska kapa“ ratnog zločinca Karadžića je srušena u proljetnim mjesecima 1995. godine. Poslije oslobađanja Vlašića general i njegova vojska oslobađali su grad za gradom od kojih se ističe Donji Vakuf, a zatim i spajanje sa Petim Korpusom ARBiH. Međutim, razgovarajući s jednim novinarom nakon okončanja agresije general Alagić kazao je da su mu od svih nedaća za vrijeme života najteže pale čarape na glavi i lisice na rukama kada su ga sproveli u Haag. Između ostalog, kazao je da mu ni Haag, ni Vlašić, ni sve drugo što je preživio nije teško palo kao te čarape na glavi i grubo ponašanje prema njemu. Na čelo 7. korpusa ARBiH imenovan je 7. aprila 1994. Prije toga bio je na dužnosti u 3. Korpusu u Zenici. General Alagić je nakon rata obnašao i dužnost načelnika Općine Sanski Most. U konačnici, herojstvo i doprinos generala Alagića tijekom agresije za suverenu i nezavisnu domovinu ne smije biti zaboravljeno sve dok je domovine Bosne i Hercegovine kao i bošnjačkog naroda!
Uskvijesti. ba Aldin Nesimović