Federalni HMZ objavio srednjoročnu prognozu do 21. marta

U petak, u većem dijelu Bosne i Hercegovine stabilno vrijeme sa sunčanim intervalima. Biće nešto svježije u odnosu na prethodne dane, naročito u jutarnjim satima kada je moguća i magla u kotlinama i duž riječnih tokova. Tokom dana malo kiše može pasti na širem području Semberije.

Za dane vikenda izgledno je nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima. U ponedjeljak (11. marta) se uz porast temperature zraka očekuju i pljuskovi koji će biti izraženiji na jugu i jugozapadu zemlje. Od utorka pa do kraja sedmice nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika. Padavine u obliku kiše neće biti intenzivne. Na planinama se prognozira susnježica i snijeg.
Minimalne temperature zraka varirat će između 0°C i 5°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 7°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 8°C i 13°C, na jugu zemlje do 17°C.

Stabilne vremenske prilike očekuju se u dane vikenda (16. i 17. mart). Jedino na istoku zemlje bi moglo biti malo kiše. U centralnim područjima uz slab mraz izgledna je i slaba magla. Od ponedjeljka (18. mart), pa do kraja prognoznog perioda povećanje naoblake. Slaba kiša moguća je u centralnim i istočnim područjima.

Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5°C do 10°C, u Hercegovini do 13°C.

Izvor vijesti: haber.ba