Krizni štabovi USK objavili upravo pristigle rezultate testiranja 12 uzoraka poslanih u Sarajevo

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještavaju:

– U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, danas je poslano 12 uzoraka za testiranje na koronavirus. Rezultati su pokazali tri pozitivna od 12 testiranih uzoraka. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše, potvrdila je ministrica zdravstva USK dr. Nermina Ćemalović.

– Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri osobe za koje smo upravo dobili potvrdu da su pozitivni na koronavirus. Stanje svih pacijenata je stabilno, izvijestio je dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice u Bihaću.
Iako je, u prijepodnevnim satima, na odjelu mikrobiologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću došlo do eksplozije jednog uređaja, to neće ugroziti rad Bolnice.

– Srećom, nije bilo povrijeđenih. Pričinjena je materijalna šteta usljed eksplozije autoklava, parnog sterilizatora ali rad Odjela mikrobiologije , unatoč svemu, nije prekinut, kaže dr. Havić.

– Na području USK smo do danas registrirali 7 klastera (Bihać 5, Krupa 1 i Cazin 1) i današnja tri. Vrši se nadzor i ispitivanje svih kontakata.
Prate se i pacijenti koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla(19). Stavljeni su pod zdravstveni nadzor- samoizolaciju i svi će biti testirani. Do sada ni jedan nije razvio simptome bolesti.
Epidemiološka situacija trenutno je zadovoljavajuća prema podacima sa terena odnosni domova zdravlja u našem Kantonu kao i trenutnog stanja na zaraznom odjelu u Kantonalnoj bolnici. Ipak, situacija je i dalje visoko rizična. Rezultat će biti odraz našeg ponašanja i pridržavanja mjera prevencije i ovisi isključivo od nas, kao zajednice i svakog pojedinačno, informiše Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Komandant Kantonalnog štaba CZ USK Mustafa Ružnić, nakon današnjeg brifinga sa Kriznim štabom zdravstva i štabovima CZ na terenu, zahvaljuje građanina na iskazanoj odgovornosti u borbi protiv širenja koronavirusa, te apeluje da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera higijene, zaštite, kao i preporučenih mjera ponašanja (socijalna distanca) jer samo na taj način možemo spriječiti eksplozivno širenje virusa u zajednici i omogućiti zdravstvenom sistemu da pravovremeno odgovori na liječenje težih slučajeva.

– Sačuvajte svoje i zdravlje svoje djece, roditelja i najbližih. To je borba koja još traje, poručuje mr. Ružnić.

The post Krizni štabovi USK objavili upravo pristigle rezultate testiranja 12 uzoraka poslanih u Sarajevo appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba