Ademović: Optimista sam, ali moramo sačekati sjednicu Evropskog vijeća

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović smatra vrlo pozitivnim što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u Evropskom parlamentu da će Evropska komisija preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Međutim, tvrdi da ipak treba sačekati šta će 21. i 22. marta kazati Evropsko vijeće koje će donijeti zvaničnu odluku, jer svih 27 članica treba dati “zeleno” svjetlo.

– Optimista sam, ali dok ne budemo imali zvaničnu odluku, ne možemo reći da smo otvorili pregovore. Hvala Evropskoj komisiji na pozitivnom izvještaju, to je dobar gest, ali moramo još malo sačekati – kazao je Ademović Feni.

Von der Leyen je ranije izjavila da će EK preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, a ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Evropska komisija danas popodne će održati sjednica na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora.

O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupiti na samitu 21. i 22. marta.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake u evropskim integracijama”, piše FENA.

Izvor vijesti: haber.ba