Lana Pudar se priprema za Evropsko prvenstvo u Rimu

Italijanski glavni grad Rim bit će domaćin Evropskog prvenstva u plivanju od 11 do 17. avgusta gdje će sudjelovati najbolji plivači Starog kontinenta, kao i bh. plivačica Lana Pudar.

Lana će plivati svoje tri najjače discipline 50, 100 i 200 metara delfin, saopćeno je iz Kluba vodenih sportova “Orka”.

Sa svojim stručnim timom, trenerima Damirom Đedovićem, Goranom Grahovcem i fizioterapeutom Miodragom Ranđelovićem Lana sutra putuje u Rim, gdje će trenirati i pripremati se do početka prvenstva.

Prvi nastup 12. avgusta

Svoj prvi nastup imat će 12. avgusta u kvalifikacijama discipline 50m delfin.

Kvalifikacije u disciplini 100m delfin na programu su 14. avgusta, dok je 16. avgusta očekuje nastup u kvalifikacijskoj grupi discipline 200m delfin.

Nakon napornog rasporeda takmičenja u prethodnom periodu, gdje je Lana u svega 20 dana nastupila na svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti, Mediteranskim igrama u Alžiru i na Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu, iz njenog kluba su rekli da su period od njenog zadnjeg nastupa pokušali maksimalno iskoristiti da se Lana regenerira i pripremi za ovo prvenstvo, na kojem će po prvi put sudjelovati.

Iz “Orke” kažu da je i ovu fazu priprema Lana odlično odradila te da se dobro pripremila za prvenstvo na kome su svoje učešće potvrdili svi najbolji plivači iz Evrope, čime će konkurencija biti na najvećem nivou.

Profesor Damir Đedović, predsjednik Kluba i jedan od Laninih trenera, ovom prilikom rekao je da se nadaju kako će Lana i na ovom prvenstvu još jednom pokazati da pripada samom vrhu svjetskog plivanja.

Pored Lane, još dva plivača predstavljaju BiH

– Nakon vrlo zahtjevnog i izazovnog perioda koji je iza nas, najbitnije je da je Lana zdrava, da nema nikakvih povreda i da je spremna za njen prvi nastup na seniorskom prvenstvu Evrope, gdje će biti jedna od najmlađih plivačica. Svima nama koji smo dio njenog stručnog tima bilo je veliko zadovoljstvo biti dio ovog vrlo uspješnog perioda koji je iza Lane. Ali tu je i osjećaj jedne vrlo velike odgovornosti za Lanino psihofizičko zdravlje, tako da su se sve komponente trenažnog procesa i oporavka morale vrlo temeljito i pažljivo složiti. Jer zaista, raspored takmičenja koji je iza nas bio je strašno gust i naporan, tako da je bilo izuzetno teško na svakom biti u dobroj formi – poručio je Đedović.

Smatra da su svi odradili dobar posao, a izrazio je želju da ovo prvenstvo završi dobrim nastupom s kojim će svi, a prvenstveno Lana, biti zadovoljni.

Đedović je također istaknuo da će Klub vodenih sportova “Orka” po povratku s prvenstva u našu zemlju zahvaliti i uručiti prigodna priznanja i zahvalnice svima koji su podržali Lanu i njen tim u proteklom periodu i na taj način im omogućili da se adekvatno pripreme za ova natjecanja.

Pored Lane, našu državu će na ovom prvenstvu predstavljati plivači Adi Mešetović iz Plivačkog kluba “Borac” iz Banja Luke i Nikola Bjelajac iz Plivačkog kluba “Olymp”, također iz Banja Luke, piše Avaz.

Izvor vijesti: haber.ba