Međugorje odavno nije bilo ovako pusto

Stroge mjere važe za samostan, a za priču su raspoloženi samo turisti koji su u Hercegovini još od novembra

Međugorje sve donedavno nije imalo oboljelih od koronavirusa. Sada je u samostanu i Majčinom selu otprilike 20 osoba, uglavnom starije životne dobi, stavljeno pod karantenu. Sve što je ovim osobama potrebno za normalan život svakodnevno dostavlja određeni broj volontera. Hrana se priprema u hotelu i kombijem dostavlja na parking ispred samostana.

Molitveni program

Sve je odobreno od sanitarnog inspektora, potvrđeno nam je.

​Iz Kriznog štaba HNK-a kazali su da u izolatoriju imaju smještene tri osobe iz samostana. Fratar i jedna časna sestra su sa srednje teškim simptomima smješteni na odjelu, dok je jedna časna sestra na respiratoru s neizvjesnim prognozama.

Prazne ulice, zatvoreni ugostiteljski objekti, tako je jučer izgledalo Međugorje. Ovaj mali turistički grad u ovom periodu bude preplavljen turistima iz cijelog svijeta. Većina stanovništva prihode ostvaruje upravo od turizma, a kakav će to utjecaj ostaviti na ekonomiju, vidjet će se u narednom periodu, kazao nam je predsjednik Mjesne zajednice Međugorje Dragan Vasilj. No, sam napominje kako je važno pridržavati se uputa.

– Nigdje se ne izlazi, nema nekih kontakata. Evo, sami vidite kakva je situacija, neočekivana, ovo je prvi put da je ovako. Ovo je, po mom mišljenju, nešto gore nego kad je rat bio, naveo je predsjednik Mjesne zajednice.

Od lokalnog stanovništva nismo uspjeli saznati da li strahuju zbog koronavirusa koji se pojavio u samostanu i Majčinom selu, ali smo zato uspjeli razgovarati s turistima iz Italije i Rumunije, koji su ranije stigli u ovaj grad. Iako ga ne mogu napustiti, kažu da to za njih ne predstavlja veliki problem.

– Ne predstavlja mi veliki problem što ne mogu izaći iz Međugorja, nastavljam s molitvenim programom, imam telefon, Whats Up, internet, Facebook i mogu komunicirati s prijateljima kući, kazala nam je Rodica iz Rumunije.

– Ovdje sam sa suprugom. Imamo šta imamo, mala kuća, ali, naravno, voljeli bismo se vratiti nekad. No, to sada nije moguće, jer moramo preći dvije ili tri karantene. Hrvatska, Slovenija i onda još jedna u Italiji, zato želimo ovdje ostati. Problem je to što, ako se nekome iz naše familije nešto dogodi, nećemo biti u prilici vidjeti ga, pojašnjava Antonio, koji je iz Italije u Međugorje stigao još u novembru.

U samoizolaciji smještene su samo osobe iz samostana i Majčinog sela, drugih evidentiranih slučajeva nema.

– Stroge se mjere provode oko izolacije samostana i drugih ustanova, tako da se ne bojim toga da bi se to moglo dalje širiti, tvrdi Vasilj.

Mnogo kontakata

​Iz Kriznog štaba HNK-a ranije su kazali da ih ovaj slučaj zabrinjava, jer je časna sestra bila na duhovnim vježbama u Bijelom Polju, što znači da je ostvaren veliki broj kontakata koje je teže izbrojati. Takođe je jedna časna sestra bila na pregledu u Ljubuškom, zbog čega je na terenu epidemiolog iz Zapadnohercegovačkog kantona. Iz crkve se nisu htjeli oglašavati o ovom slučaju.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović pisao je zamjeniku provincijala hercegovačkih franjevaca fra Iki Skoki te je razgovarao s vladikom hercegovačkim Dimitrijem.​

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba